Ľubomíra Karmanová Správy

Táto dedina v našom okrese je niečím špecifická: Medzinárodní umelci sa tu stretávajú už 27 rokov!

Výsledky niekoľkodňovej tvorivej práce umelcov v netradičnom prostredí závodu konečne uzreli svetlo sveta. Umelecké diela účastníkov 27. ročníka Medzinárodného keramického sympózia v Kalinove oslovia širokú verejnosť svojou rozmanitosťou.

Ilustračný obrázok k článku Táto dedina v našom okrese je niečím špecifická:  Medzinárodní umelci sa tu stretávajú už 27 rokov!
Zdroj: Dnes24.sk

Výsledky tvorivého pobytu účastníkov 27. medzinárodného keramického sympózia v Kalinove, prezentujú účastníci na výstave v Novohradskom múzeu a galérii v Lučenci. Ako uviedla kurátorka Andrea Németh Bozó, na výstave, ktorá potrvá do 20. septembra, uvidia návštevníci diela štyroch slovenských a dvoch poľských umelcov, ktorí zastupujú mladšiu generáciu výtvarníkov.

„Diela Lucie Fabiánovej-Strassnerovej majú humoristický až ironický náboj. Eva Srníková sa venuje jemným, ručne starostlivo vytvarovaným objektom. Poľská umelkyňa Bożena Sacharczuk je virtuóznou majsterkou hrnčiarskeho kruhu a túto remeselnícku techniku uplatňuje aj vo svojej voľnej keramickej tvorbe. Druhý účastník z Poľska, Tomasz Niedziołka, vytvára mohutné plastiky so svojsky opracovanými povrchmi,“ priblížila kurátorka.

Osobitú skupinu podľa jej slov tvoria maľované figurálne plastiky, súsošia dvojice výtvarníkov Jarmily Mitríkovej a Dávida Demjanoviča, ktoré sú súčasťou ich spoločného projektu. „Motívy čerpajú z tradícií v minulosti alebo zo starých povestí či z ľudovej kultúry. Spracované témy odrážajú ich netradičný spôsob ponímania,“ načrtla Németh Bozó.

Medzinárodné keramické sympózium v Kalinove je jediným svojho druhu u nás a v priestoroch storočnej fabriky sa koná nepretržite každé leto už od roku 1989. Okrem materiálu a technického vybavenia, ktoré účastníkom zabezpečuje samotný závod Žiaromat, a.s., Kalinovo, sympózium dáva príležitosť umelcom oboznámiť sa aj s inými tvorcami, vymieňať si skúsenosti, názory a zúčastniť sa svojimi vytvorenými dielami na záverečnej výstave v NMG v Lučenci.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM