Ľubomíra Karmanová Správy

Teraz prehovorila ulica: Pozrite, čo najviac štve Lučenčanov v Opatovej!

V uliciach mesta sme sa pýtali občanov, na ich starosti a problémy. Takto reagovali na otázku, čo by vo svojom okolí zmenili, obyvatelia Opatovej. Pozrite, ako zareagovalo mesto.

Ilustračný obrázok k článku Teraz prehovorila ulica: Pozrite, čo najviac štve Lučenčanov v Opatovej!
Zdroj: Dnes24.sk

Oslovili sme obyvateľov mestskej časti Opatová, s otázkou, čo ich v ich štvrti najviac trápi. Zdá sa, že najväčším problémom sa im zdá práve frekventovaná cesta, po ktorej napriek častým policajným kontrolám autá jazdia rýchlo. Dokonca aj v blízkosti školy a prechodu pre chodcov.

Problematický prechod

Problém s prechodom na autobusovú zástavku má aj 67-ročná dôchodkyňa Mária: „Často chodím autobusom do mesta, k lekárom. Nastupujem na zástavke viete, tam kde je tá široká cesta, (zástavka PRP pozn. red. ), autá tam chodia veľmi rýchlo, je to veľmi nebezpečné. Chodia tadiaľ aj deti, stále sa bojím, že sa tam niečo stane. Po tej širokej ceste sa nedá tak rýchlo prejsť a viete, ja už mám svoje roky, už tak nestačím. Je tam aj škola. Je to aj pre tie deti nebezpečné.“

Za pravdu jej dáva aj mladá mamička Katarína: „Ja som na materskej a staršia dcéra mi chodí do školy do mesta. Ráno chodí sama autobusom, ale vždy ju musím odprevadiť na druhú stranu cesty. Je to tam veľmi nebezpečné a prejsť tú širokú cestu, keď je tam rýchlosť 70, s kočíkom a s dieťaťom je niekedy ako adrenalínový šport. Je to nebezpečné aj pre deti, veď je tam škola. Pred každou školou v meste je 40-ka, akurát tu je 70.“

Mesto Lučenec o tejto situácii vie a pokúšalo sa ju riešiť. Ako potvrdila hovorkyňa mesta Michaela Hrnčiarová, mesto viackrát vyzývalo správcu cesty, ktorým je Slovenská správa ciest, aby zabezpečil opatrenia na zvýšenie bezpečnosti účastníkov cestnej premávky na tomto nebezpečnom úseku.

„Jednalo sa o prvky upokojenia dopravy – optické psychologické brzdy so zvukovou úpravou, dopĺňanie flourescenčných podkladov na zvislom dopravnom značení, resp. v konkrétnom prípade umiestnením ochranných ostrovčekov, resp. zvislého dopravného značenia s prikázaným smerom obchádzania a pod. Uvedené návrhy mesta v konkrétne spomínanom prípade priechodu pre chodcov však neboli zo strany kompetentných orgánov riešené,“ upresnila Hrnčiarová.

Opatovčanov, však trápia aj ďalšie veci. „Viete, ja tu žijem takmer celý svoj život a nič sa tu neurobilo. Veď sa pozrite na tie cesty. Ako to tu vyzerá? My sme tu, ako na opačnom konci sveta, nikto na úrade sa o Opatovú nezaujíma. Vysťahovali nám sem spoluobčanov a teraz máme len problémy, v lete chodia kradnúť úrodu do záhrad. Keď sú podpory, tak je tu cirkus. Myslíte, že to niekoho zaujíma, že nám len znepríjemňujú život?,“ sťažuje sa pán Jozef.

Pravidelné hliadky

Radnica vysvetľuje, že tak ako v každom obvode, aj v Opatovej zabezpečuje údržbu zelene, ciest, osvetlenia. Vybudovala sa ulica Borhyho s osvetlením a inžinierskymi sieťami, zhotovili sa bezbariérové priechody pre chodcov, upravili miesta na státie, opravili výtlky, doriešili príjazdy k radovým garážam vo štvrti Továrenská.

„Mestská polícia pravidelne hliadkuje v tejto lokalite, v prípade priaznivých klimatických podmienok tam hliadkuje aj cyklohliadka. Mestská polícia eviduje sťažnosti na hluk na ul. Tkáčska, ktorú pravidelne rieši, neeviduje však sťažnosti týkajúce sa krádeží v záhradách,“ vysvetlila Hrnčiarová.

Mesto sa zaujíma o podnety obyvateľov a má záujem ich riešiť. Preto je potrebné, aby sa obyvatelia so svojimi návrhmi obracali na kompetentných.

Aj naša redakcia sa bude naďalej zaujímať o to, čo trápi Lučenčanov. Vaše podnety, postrehy a návrhy nám možete posielať priamo do redakcie na adresu: pavlovicova@global24.sk

Čítajte aj:

TIP od čitateľa: Takto žalostne vyzerá parčík na venčenie psov v Lučenci, mesto reaguje! FOTO

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM