Michaela Mozolányová Kultúra

Tip na víkend: Labužníci si prídu na svoje... slivkové gule sa budú jesť vo veľkom!

Všetci milovníci slivkových gulí si prídu na svoje. V sobotu sa uskutoční už VI. ročník tradičného kultúrneho podujatia pod názvom GombovecFest 2013.

Ilustračný obrázok k článku Tip na víkend: Labužníci si prídu na svoje... slivkové gule sa budú jesť vo veľkom!

Súťaž o najchutnejší gombovec sa bude konať v rámci Poltárskeho kultúrneho leta 2013 už po 6-ty raz. Na námestí pred domom kultúry v Poltári sa milovníci tejto trdičnej novohradskej pochuťky zídu už túto sobotu 5. októbra.

Začiatok programu je naplánovaný na 9:15 hod., vrámci ktorého vystúpia Romano Luludi – tanečný súbor z Kokavy nad Rimavicou, ZUŠ Poltár, Devil's Music, Kapela snov, Sendreiovci a „Odozva“ – raperská hudobná skupina z Poltára. Sprievodnou akciou tohto podujatia bude už tradične Poltársky jarmok na Ulici školskej, predaj gombovcov ale aj súťaž v ich jedení ktorá odštartuje o 12:30 hod.

súťaži v jedení gombovcov vyhráva ten, kto dokáže skonzumovať desať kusov gombovcov za najkratší čas a v súťaži o najchutnejší gombovec musia všetci súťažiaci odovzdať pred začiatkom súťaže organizátorom minimálne desať kusov gombovcov. Tie budú anonymne očíslované a pripravené pre porotu na ochutnávku. Porotcovia budú hodnotiť kvalitu gombovcov pridelením bodov od jedna do desať.

Pre Poltár a Horný Novohrad je „gombovec“ charakteristický výraz prevzatý pravdepodobne z maďarčiny a znamená slivkové gule, alebo knedle plnené slivkami, alebo slivkovým lekvárom.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM