Michaela Mozolányová Od Vás

Títo mladíci vás dostanú do laty: Takto rozhýbali už mnoho Lučenčanov!

V začiatkoch mali na tréningoch päť záujemcov. Zanedlho sa pridali ďalší a v súčasnosti s nimi cvičí aj sedemdesiat ľudí. Spája ich spoločná vášeň pre šport a skupinové tréningy.

Ilustračný obrázok k článku Títo mladíci vás dostanú do laty: Takto rozhýbali už mnoho Lučenčanov!
Zdroj: Dnes24.sk

Myšlienka realizácie skupinových tréningov v Lučenci vznikla z potreby priniesť do mesta niečo nové, niečo čo ľudí chytí a zaujme. Trom milovníkom športu Radovi Ivanovi (23), Maťovi Halajovi (21) a Paľovi Frajdtovi (23) z Lučenca sa to podarilo. Poďme si ich teda predstaviť.

Radoslav Ivan (23) študuje ako kondičný tréner v Bratislave. Je viacnásobným majstrom Slovenska v behu na 400 m cez prekážky a reprezentant Slovenska v atletike. Atletickú kariéru ako športovec ukončil v septembri 2013, aby sa mohol naplno venovať trénerskej činnosti. Momentálne je kondičný tréner IV. kvalifikačného stupňa vo výkonnostnom športe.

21-ročný Matej Halaj je taktiež študentom odbore kondičný tréner. Je viacnásobný majster Slovenska vo viacbojoch a reprezentant Slovenska v atletike. Stále sa aktívne venuje atletike v elitnej viacbojárskej skupine v univerzitnom klube Slavia UK Bratislava.

Pavel Frajdt (23) naopak študuje v Bratislave hospodársku politiku. Dlhšiu dobu aktívne trénuje pod vedením licencovaných trénerov crossfitu v najväčšom gyme v strednej Európe v Bratislave. Vďaka crossfitu sa dostal do formy a zmenil sa mu celý životný štýl. Podľa jeho slov sa nie nadarmo hovorí že crossfit nie je iba šport, ale je to aj celý životný štýl.

Čo vás doviedlo k myšlienke robiť skupinové tréningy v Lučenci?

Myšlienka realizácie skupinových tréningov v Lučenci vznikla z potreby priniesť sem niečo nové, niečo také, čo funguje vo svete a veľkých mestách na Slovensku. Jednoducho niečo, čo ľudí chytí a zaujme. Ľudia cvičia v skupinách, spoznávajú sa, pomáhajú si, vidia svoje slabšie alebo naopak silnejšie stránky. Myslím že cez leto sme vybudovali širokú komunitu ľudí, ktorú tento typ tréningu nesmierne chytil. Prešli sme od 5 ľudí až k vyše 70 ľuďom, čo je celkom úspech.

Čo môžu ľudia očakávať, keď sa k vám pridajú? Ide o náročné cvičenia?

V tréningu sa zameriavame na cvičenia celotelového – komplexného charakteru. Nie je to len klasické „pumpovanie bicepsu pred zrkadlom“ ale sú to cvičenia v ktorých precvičujú ľudia celé telo s rôznym náčiním ako napríklad s pneumatikou alebo vrecom s pieskom. Takýto typ tréningu pozitívne vplýva na celkovú telesnú zdatnosť, a áno dámy, aj na redukciu telesnej hmotnosti.

Kde sa stretávate a trénujete?

V lete to bolo na tartanovej dráhe na ZŠ L. Novomestského a teraz od októbra vo veľkej telocvični taktiež na ZŠ. L. Novomestského. Na budúci rok v lete tiež plánujeme návrat na tartan a v zime sa nechajme prekvapiť… :)

Ako často bývajú tréningy?

V lete to bolo v utorok, štvrtok a v sobotu. Teraz, nakoľko sme všetci traja cez týždeň v Bratislave, tak sa striedame cez víkendy. V piatok, v sobotu aj v nedeľu.

Trénujete cez týždeň aj v Bratislave?

V Bratislave pôsobíme s Maťom Halajom ako tréneri všeobecnej pohybovej prípravy detí v o.z. Šport hrou už vyše tri roky. Ja v pozícii trénera detí a mládeže a trénera dospelých. Tak isto robíme osobných kondičných trénerov. Podobný typ tréningu však v Bratislave nerealizujeme nakoľko je to náročné na priestorové a materiálne vybavenie a ešte obaja študujeme tak nemáme na to veľmi veľa priestoru sa venovať veciam úplne naplno.

Majú teda vaše tréningy v Lučenci úspech?

V letných mesiacoch nám chodilo v priemere tak 50 ľudí 3× do týždňa čo znamenalo vysoké nároky na organizáciu. Teraz v telocvični sme už museli výjsť ľudom v ústrety z pohľadu toho že sme rozložili tréningy aby sa zabezpečila najväčšia miera správneho vykonávania techniky a tak skvalitnenie tréningového procesu.

Aké vekové kategórie chodia na tréningy?

Chodia k nám ľudia od 7 rokov do 55 rokov, muži aj ženy. Chodia však aj športovci ktorí naše tréningy berú ako kondičnú prípravu vo svojich športoch, napríklad atléti, hokejisti, futbalisti, tenisti. V blízkej budúcnosti plánujeme aj tréningy všeobecnej pohybovej prípravy pre deti do 10 rokov.

Na takýto typ tréningov určite potrebujete veľké množstvo pomôcok…

Materiálne vybavenie na cvičenie sa zlepšilo s presunutím sa do telocvične, kde okrem kettlebellov, pneumatík, vriec s pieskom nám pribudli aj hrazdy, gymnastické kruhy, bedne, rebriny, plné lopty a laná. Pred nedávnom sme nakúpili viacej kettlebellov, škonštruovali sme si železné sane, na ktorých sa dá realizovať množstvo cvičení. V budúcnosti by sme chceli nakúpiť aj olympijské tyče a kotúče na vzpieračské tréningy, no všetko záleží od počtu a záujmu ľudí čo ku nám chodia nakoľko všetky finančné prostriedky, ktoré „vyzbierame“ za tréningy používame na režijné náklady a materiálne vybavenie.

Nezabudnite si pozrieť v našej galérii fotky zo skupinových tréningov. Viac ich nájdete na oficiálnej facebookovskej stránke Skupinové tréningy – Lučenec a na oficiálnej stránke.

Foto: Skupinové tréningy Lučenec

Skupinové tréningy Lučenec
14
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM