Michaela Mozolányová Kultúra

Tradície v Novohrade: Viete, akú spodnú bielizeň nosili ich predkovia?

Tradičný ľudový odev Novohradu predstavia verejnosti v Novohradskom múzeu a galérii v Lučenci. Okrem typického ľudového oblečenia tohto regiónu sa tiež dozviete, akú spodnú bielizeň nosili ich predkovia a ako spolu súvisia vyšívaná košeľa a láska.

Ilustračný obrázok k článku Tradície v Novohrade: Viete, akú spodnú bielizeň nosili ich predkovia?
Zdroj: Dnes24.sk

V múzeu budú od 11. októbra vystavené vzácne súčasti ľudového textilu spolu s bohatou kolekciou ľudového odevu obcí severného Novohradu. Pripravovaná výstava má poukázať na to, ako sa vek, rodinný stav, náboženstvo, druh zamestnania či styk s historickou módou odzrkadlili v odievaní obyvateľov novohradských obcí Ábelová, Lešť, Turie Pole a ďalších.

„Návštevníkom ponúkneme jedinečnú možnosť vidieť bohatú variabilitu v používaní výzdobných techník a farieb, ale aj v spôsobe nosenia jednotlivých odevných súčiastok v daných obciach. Okrem popisu a charakteristiky jednotlivých odevných súčastí tradičného ľudového odevu návštevníci uvidia, ako inšpiroval ľudový odev výtvarných umelcov pôsobiacich na území Novohradu pri ich tvorbe, dozvedia sa, akú spodnú bielizeň nosili ich predkovia, prečo bola modrotlač medzi ľuďmi taká obľúbená, ako sa chránili pred zimou, alebo ako spolu súvisia vyšívaná košeľa a láska,“ povedala riaditeľka múzea Iveta Kaczarová.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM