Jakub Forgács Samospráva

Transparentnosť 100 najväčších slovenských miest: Lučenec sa v rebríčku prepadol

Agentúra Transparency International Slovensko zostavila nový rebríček transparentnosti miest. Ako sa umiestnil Lučenec či okolité okresné mestá?

Ilustračný obrázok k článku Transparentnosť 100 najväčších slovenských miest: Lučenec sa v rebríčku prepadol
20
Galéria
Foto: Boris Macko / Zdroj: Dnes24.sk

Slovensko spoznalo nový rebríček transparentnosti 100 najväčších miest. Komu sa v hodnotení agentúry Transparency International Slovensko darilo najlepšie?

Prvé miesto patrí Vranovu nad Topľou s a hodnotením 79 %. Na druhej priečke skončil Martin so 76 % a tretia sa umiestnila Rožňava, tiež so 76 %. Všetky tri mestá si tak odniesli známku A. Ako však obstál Lučenec?

Naše mesto skončilo na 48. mieste so známkou C+ a 51 %. Oproti rebríčku spred dvoch rokov sme si tak pohoršili až o 18 pozícií.

Z ďalších okresných miest najlepšie obstála Banská Bystrica na 5. mieste (A, 73 %), Banská Štiavnica na 14. mieste (B, 64 %), Žiar nad Hronom na 22. mieste (B-, 59 %), Zvolen na 32. mieste (B-, 56 %) a 51. Brezno (C+, 51%). V horšej polovičke rebríčka sa umiestnila Detva na 66. pozícii (C, 47 %), Revúca na 83. pozícii (C-, 41 %), Rimavská Sobota na 91. pozícii (D+, 36 %) a na chvoste 96. Veľký Krtíš (D, 33 %).

Transparency International Slovensko pri hodnotení vybrala 11 oblastí a 96 indikátorov, ktoré zahŕňajú predovšetkým informácie týkajúce sa právomocí miestnych samospráv vyplývajúcich zo zákona a tiež politík, ktoré by podľa TIS mali mať miestne samosprávy oficiálne upravené. Najväčšiu váhu má prístup k informáciám, podiel verejnosti na rozhodovaní v samospráve, verejné obstarávanie a oblasť rozpočtu a zmlúv. Maximálny počet bodov za všetky oblasti, aký mohla samospráva získať, bol 100.

Foto: ilustračné

FOTO: Jeseň v uliciach Lučenca
20
Galéria
Foto: Boris Macko
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM