Eliška Šándorová Správy

U malého chlapca z okresu Lučenec lekári zistili meningitídu

V okrese Lučenec hlásili epidemiológovia ochorenie na meningokokovú meningitídu u malého chlapca, ktorý bol hospitalizovaný s klinickou symptomatológiou.

Ilustračný obrázok k článku U malého chlapca z okresu Lučenec lekári zistili meningitídu
Zdroj: TASR

Epidemiologická situácia v Banskobystrickíom kraji je v 26. kalendárnom týždni 2019 priaznivá – opäť klelsá pošet chorách aa akútne respiračné ochorenia (ARO), ako aj na chrípku a chrípke podobné ochorenia (CHPO), informovala Mária Tolnayová, hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici.

„Dovedna je na ARO chorých 1631 chorých, čo predstavuje chorobnosť 618 na stotisíc osôb v starostlivosti lekárov hlásiacich v tomto týždni. Z toho bolo na CHPO 79 ochorení, čo predstavuje chorobnosť 30 na stotisíc osôb v starostlivosti lekárov hlásiacich v tomto týždni. Oproti minulému týždňu je teda výskyt ARO nižší o 14,4 percent a o 25,3 percenta výskyt CHPO,“ uvádza štatistiku prípadov hovorkyňa.

Z okresu Lučenec však hlásili epidemiológovia ochorenie na meningokokovú meningitídu u malého chlapca, ktorý bol hospitalizovaný s klinickou symptomatológiou- telesná teplota 40 stupňov Celzia, bolesti hlavy, zvracanie, petéchie na koži.

Vyšetrenie mozgovomiechového moku bolo pozitívne- aglutinácia (zhlukovanie krviniek a baktérií v plazme) poukázala na Neisseria meningitidis. Profylaktické (profilaxia je súbor činností a praktických opatrení, ktoré znamenajú ochranu pred určitou chorobou) podanie antibiotík u kontaktov dieťaťa odborníci zabezpečili.

Z okresu Revúca zas epidemiológovia hlásili do systému sérologicky potvrdené ochorenie na vírusovú hepatitídu typu A ikterickej (žlté zafarbenie kože) formy u staršej ženy. V epidemiologickej anamnéze udala v predchorobí pobyt v zahraničí (Poľsko, Egypt).

V rámci protiepidemických opatrení bol rozhodnutím epidemiológov nariadený lekársky dohľad, ohnisková dezinfekcia ako aj vakcinácia priamych kontaktov s chorou ženou.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: lucenec.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM