Rôzne

Umenie skla vychádza aj v krásnej publikácii, zachová sa bohatá história regiónu

Pohľad na dejiny v oblasti sklárstva na Slovensku prináša výstava Glassmovement, ktorú môžete vidieť v priestoroch Novohradského múzea a galérie v Lučenci.

Ilustračný obrázok k článku Umenie skla vychádza aj v krásnej publikácii, zachová sa bohatá história regiónu
Zdroj: Novohradské múzeum a galéria

Výstava Glassmovement, ktorá je prístupná už od októbra, prináša ucelený pohľad na dejiny umeleckej tvorby v oblasti sklárstva na Slovensku.

Po prvýkrát sa v Novohrade môže verejnosť oboznámiť s unikátnym a reprezentatívnym výberom výsledkov medzinárodných sklárskych sympózií doplnených aj o ateliérovu tvorbu.

Inštalácia prezentuje výber diel svetoznámych slovenských umeleckých sklárov doplnených aj o tvorbu zahraničných hostí pozvaných na sklárske podujatia konané na Slovensku.

Krásna publikácia

Náš región má bohatú sklársku históriu, ktorá sa zachová aj knižne. Už dnes 14. decembra bude v priestoroch Novohradského múzea a galérie v Lučenci slávnostné uvedenie knihy Umenie skla – Sklárske umenie na Slovensku 1990–1999.

Súčasťou podujatia bude aj komentovaná prehliadka k aktuálnej výstave Glassmovement kurátorom výstavy Ľubomírom Ferkom.

Sklárske umenie, výstava
6
Galéria
Zdroj: Novohradské múzeum a galéria

Domáci i zahraniční

Vystavených je aj 100 diel umelcov pochádzajúcich zo Slovenska ako Ľuboš Ferko, Juraj Steinhübel Ján a Catherine Zoričák, a zo zahraničia Nicole Barondeau, Thierry Baudry z Francúzska, profesor R. Meitner z Holandska, Bohuš Eliáš z Čiech, M. Papais, Harry Tun z Kanady, Helmut Hundstorfer z Rakúska, Annaleena Hakatie z Fínska, Pattantyús Gergely, János Polyák z Maďarska a E. Horton z Austrálie.

Časť z vystavovaných diel vznikla aj v Novohrade v sklárni v Zlatne na sklárskych sympóziách konaných v rokoch 1992, 1993, 1995 a 1999.

Vďaka tomu sa radí Zlatno na významné miesto späté s rozvojom umeleckého sklárstva na Slovensku. Kurátorom výstavy je akademický sochár Ľubomír Ferko.

Výstava Glassmovement bude v priestoroch Novohradského múzea a galérie na Kubínyiho námestí č. 3 verejnosti prístupná do 14. januára 2018.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM