Michaela Mozolányová Kultúra

Unikátna výstava v meste: TOTO o včelách možno neviete!

Tak toto poteší nielen vášnivých včelárov! Na výstave Včely a včelárstvo návštevníkom predstavia obyvateľov včelích úľov, včely medonosné, ich zaujímavý život a miesto v ekosystéme.

Ilustračný obrázok k článku Unikátna výstava v meste: TOTO o včelách možno neviete!
Zdroj: TASR

Výstavu Včely a včelárstvo sprístupnili včera 6. augusta v Gemersko-malohontskom múzeu v Rimavskej Sobote. Pripravili ju v spolupráci s občianskym združením kRaj. Ako informovala biologička múzea Monika Gálffyová, návštevníkom predstavujú obyvateľov včelích úľov – včely medonosné, ich zaujímavý život a miesto v ekosystéme.

Návštevníci výstavy sa viac dozvedia aj o spôsoboch včelárenia v minulosti a v súčasnosti a spoznajú tiež rôzne včelie produkty, napríklad niekoľko druhov medov a propolis. „Ľudí už odpradávna lákal sladký med. Zo začiatku len vyhľadávali divé včelie kolónie a k medu sa dostali rozbitím ich úkrytu. Časom začali včely chovať, zdokonalili technológiu získania medu a začali využívať aj ďalšie produkty včiel ako vosk a propolis. Zároveň získali čoraz viac informácií aj o samotných včelách a ich živote a zistili osobitosti ich rozmnožovania," povedala Gálffyová.

Návštevníci výstavy si môžu pozrieť a vyskúšať historické a súčasné včelárske nástroje, rôzne typy úľov a tiež predmety používané a vyrábané remeselníkmi, ktorí využívali včelie produkty. Výstava potrvá do 30. septembra.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM