Správy

Unikátne FOTO novembrových udalostí: Ako Lučenčania prežívali štrajk v roku 1989?

Novembrové udalosti v roku 1989 sa dotkli aj nášho mesta. Lučenčania v treskúcom mraze neváhali hodiny stáť na vtedajšom Námestí 1. mája. Pozrite si atmosféru počas generálneho štrajku v Lučenci.

Ilustračný obrázok k článku Unikátne FOTO novembrových udalostí: Ako Lučenčania prežívali štrajk v roku 1989?
7
Galéria
Zdroj: Michal Hanko

Generálny štrajk sa po celom Slovensku konal v pondelok 27. novembra 1989. Atmosféru večernej demonštrácie na námestí zachytil vo svojich fotografiách Michal Hanko.

„Chodila som vtedy na Pedagogickú školu, na demonštráciu sme išli s našimi profesormi. Pamätám si, že bola strašná zima,“ spomína na udalosti Katarína.

„Všetky udalosti som sledovala len z chodníka pri predajni Diela. Keďže som bola doma sama, manžel bol na služobnej ceste a mala som 10 ročného syna, veľmi som sa o neho bála, že sa nám v dave niečo stane, takže som bola veľmi opatrná,“ vysvetľuje Danica.

„Na tie udalosti si už úplne presne nepamätám, ale spomínam si na tie pocity. Veľmi som sa bál. Otec chodil večer do mesta. Mama bola s nami doma, lebo sme boli s bratom ešte malí. Pozerali sme v televízii, čo sa deje, veľmi som tomu nerozumel, ale strašne som sa bál, že bude vojna,“ vybavuje si svoje pocity vtedy 13-ročný Marcel.

„Napriek tomu, že bola poriadna zima, Lučenčania neváhali stáť hodiny na námestí. Bola tam zvláštna atmosféra, všetci boli k sebe veľmi ohľaduplní, veľa sme sa rozprávali aj s cudzími ľuďmi, boli sme si v tom období veľmi blízki. Škoda, že tá spolupatričnosť Lučenčanov tak rýchlo pominula,“ zaspomínal Fero.

Foto: Michal Hanko

Novembrové udalosti 89 v Lučenci zachytil Michal Hanko
7
Galéria
Zdroj: Michal Hanko
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM