Boris Macko Kultúra

Unikátne historické FOTO: Doposiaľ nezverejnené zábery Timravy v Lučenci

Naše mesto si v tomto roku pripomína 65. výročie úmrtia B. S. Timravy. Pozrite si jedinečné fotky, ktoré zachytávajú známu spisovateľku!

Ilustračný obrázok k článku Unikátne historické FOTO: Doposiaľ nezverejnené zábery Timravy v Lučenci
20
Galéria
Zdroj: Novohradské múzeum a galéria

Popri rôznych akciách venovaných výročiu úmrtia Timravy, ktoré budú v meste 27. novembra, je trochu v ústraní iná zaujímavosť. Dom Matice slovenskej v Lučenci ukrýva v týchto dňoch fotky zo života spisovateľky, ktoré doteraz takmer nikto nevidel. Navyše sú tu aj zábery z jej pohrebu, ktorý bol v našom meste 30. novembra 1951, teda tri dni po jej smrti.

„Ide o fotografie zo zbierky, ktorú poskytlo Novohradské múzeum a galéria v Lučenci. Získali ich zo súkromnej zbierky, presnejšie dedičstva. Dôležité je, že doteraz neboli známe. Dokonca sem chodia aj zberatelia, ktorí sa zaoberajú životom a dielom Timravy. A zatiaľ žiadny z nich fotografie, ktoré máme vystavené, nevidel,“ vysvetlila riaditeľka Domu Matice slovenskej v Lučenci Alena Rezková.

„Odborníkov, ktorí sa zaoberajú jej životom zaujalo hlavne to, že v roku 1951, keď komunistický režim začal potláčať cirkev, mala Timrava evanjelický obrad. Aj na jeden z fotiek vidno sprievod pri evanjelickom kostole v Lučenci,“ dodala Rezková. Okrem zhruba 30 unikátnych fotografií možno na výstave vidieť aj staršie vydania diel B. S. Timravy, kuchársku knihu, ktorú vlastnoručne napísala, či kroje z Polichna, odkiaľ pochádza.

Väčšina fotiek je prierezom posledných rokov jej života. Vzácnosťou sú zábery z jej pohrebu v Lučenci. Podľa nich sa dá vydedukovať, ktorými miestami šiel pohrebný sprievod. Navyše je na nich podoba Kubínyiho námestia, ale hlavne ulíc Vajanského a J. A. Komenského pri Evanjelickom kostole. Kto si chce fotografie pozrieť, už na to nemá veľa času, výstava potrvá len do konca novembra.

Pozrite si v našej fotogalérii vzácne fotky zo života aj pohrebu B. S. Timravy!

Zdroj: lucenec.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM