Eliška Šándorová Správy

Úpek ako na Sahare: V niektorých časoch sa teplota v Lučenci vyšplhá na 36 °C

Aj keď k letu patria vysoké teploty, sme v polovici júna a vonku je to ako na Sahare. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal pre celý juh výstrahu druhého stupňa.

Ilustračný obrázok k článku Úpek ako na Sahare: V niektorých časoch sa teplota v Lučenci vyšplhá na 36 °C
9
Galéria

Na záver pracovného týždňa sa teploty majú vyšplhať na 35 stupňov Celzia. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) preto vydal výstrahu druhého stupňa.

„Vysoká teplota predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov. Pravdepodobnosť poškodenia zdravia nadmerným zaťažením organizmu u niektorých osôb je vysoká,“ upozorňuje SHMÚ.

Výstrahy sa predbežne týkajú Bratislavského, Trnavského Nitrianskeho, Košického a časti Prešovského kraja, a to najmä medzi 15.00 a 18.00 h.

S vyššími teplotami však treba počítať aj v časti Trenčianskeho a Banskobystrického kraja (vrátane okresu Lučenec) a zvyšnej časti Prešovského kraja. Teploty by mohli miestami dosiahnuť 33 až 34 stupňov Celzia. Meteorológovia pre tieto územia vydali výstrahy prvého stupňa, najmä medzi 14.00 a 18.00 h.

V sobotu ešte teplejšie

Pre Lučenec a celý jeho okres to vyzerá na extrémne horúcu sobotu, kedy platí 2. stupeň výstrahy. Od 14:00 do 18:00 sa ojedinele očakáva až 36 °C.

Ako sa aspoň trochu schladiť a neskolabovať? Primeraný pitný režim, tienenie, vetranie a klimatizovanie pracoviska či nosenie vhodného pracovného odevu patria medzi preventívne opatrenia, ktoré v súvislosti s ochranou zdravia pri vysokých letných teplotách odporúča Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR na svojej webovej stránke.

Veľa vody

ÚVZ zdôrazňuje potrebu konzumácie dostatočného množstva vhodných občerstvujúcich nápojov, ktoré doplnia tekutiny, soli a ďalšie látky stratené nadmerným potením.

Pitný režim by mal doplniť najmenej 70 percent vody stratenej za pracovnú zmenu nadmerným potením sa a dýchaním. Pitnú vodu na pracovisku musí podľa ÚVZ zabezpečiť na vlastné náklady zamestnávateľ.

„Nápoje majú obsahovať čo najmenej cukru (do šiestich percent), pretože sladké nápoje zvyšujú pocit smädu. Nápoje nemajú obsahovať ani malé množstvo alkoholu, pretože zvyšuje metabolizmus, a tým aj produkciu tepla v organizme. Teplotu nápojov odporúčame v rozmedzí 12 až 15 stupňov Celzia,“ špecifikoval ÚVZ s tým, že vhodné sú stolové minerálne vody s obsahom sodíka do 100 miligramov na liter, bylinkové a ovocné čaje alebo šťavy.

Ilustračné foto, TASR

Ružinská priehrada - miesto, kde sa oplatí zájsť
9
Galéria
Zdroj: lucenec.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM