Simona Husaniková Rôzne

Úspešní Lučenskí hasiči: Obsadili jednu z víťazných priečok

Na majstrovstvách Slovenska vo vyslobodzovaní osôb sa hasiči OR HaZZ Lučenec umiestnili na peknom 3.mieste. Súťaž sa konala v Trenčíne a bol to jej V.ročník.

Ilustračný obrázok k článku Úspešní Lučenskí hasiči:  Obsadili jednu z víťazných priečok
Zdroj: Dnes24.sk

V poradí piate majstrovstvá Slovenska boli súčasťou medzinárodnej výstavy hasičskej a záchranárskej techniky Fireco na výstavisku Expo Center v Trenčíne. Na podujatí, ktoré otvoril prezident HaZZ Alexander Nejedlý a nenechal si ho ujsť ani minister vnútra Robert Kaliňák, súťažilo deväť päťčlenných tímov hasičov. Ich úlohou bolo rýchle a efektívne vyslobodenie zranenej osoby pri vedomí a s poraneniami, ktoré môžu ošetriť priamo vo vozidle. Na vyslobodenie zranenej osoby používali príslušníci reálnu hasičskú techniku a vecné prostriedky ako počas bežného zásahu pri dopravnej nehode. Časový limit súťažných družstiev bol 15 minút.

Z ôsmich zúčastnených družstiev v rámci SR sa Lučenskí hasiči umiestnili na treťom mieste.

„Súťažné družstvo sa pripravovalo počas celého roku 2013. V zimných mesiacoch príprava spočíva v osvojovaní si taktických postupov zameraných na techniku vyslobodzovania a v podávaní zdravotnej starostlivosti postihnutej osoby. Samozrejmosťou je špecializovaná telesná príprava týchto hasičov, ktorá im pomáha v 100% výkone pri telesnom, ale i psychickom zaťažení. Mesiac pred začiatkom súťaže bolo naše reprezentačné družstvo vybraté Krajským riaditeľstvom HaZZ Banská Bystrica pre reprezentáciu Banskobystrického kraja na majstrovstvá Slovenska v Trenčíne i na základe toho, že na minuloročných majstrovstvách SR sme obsadili druhé miesto. Praktická príprava družstva začala dovozom autovrakov pre modelovanie rôznych pozícií vozidiel pri dopravných nehodách, tak aby družstvo bolo pripravené na najťažšie reálne situácie.“ – povedal mjr.Ing.Dalibor KOHÚT, vedúci oddelenia prevádzkovo-technického Hasičského a záchranného zboru Lučenec.

Reprezentačné družstvo OR HaZZ LC tvorili:
Vedúci družstva: mjr.Ing. Dalibor Kohút Veliteľ zásahu: mjr.Ing. Pavel Malček Hasič: npor. Šulek Pavel Hasič: ppor. Radoslav Moravčík Hasič: nrtm.Ján Bahleda Hasič: nrtm. Pelč Milan a externý tréner npor. Ján Mravík.

„Táto náročná súťaž spočíva v analýze simulovanej dopravnej nehody veliteľom zásahu, vydávaním jeho taktických povelov zásahovému družstvu pre rýchlu a bezpečnú záchranu zranených osôb z havarovaných vozidiel. Na celú záchranu, ktorá nesmie trvať viac ako 15 min. prísne dohliada rozhodcovský zbor zameraný na taktiku, techniku prevedenia zásahu, bezpečnosť a v oblasti podávania prvej predlekárskej pomoci. Družstvo z Lučenca svojou húževnatosťou, dobrou prípravou, skúsenosťami z reálnych zásahov potvrdilo, že patrí medzi špičku – TOP družstiev na Slovensku v tejto súťaži. Tento výkon družstva je zrkadlom pripravenosti Lučenských hasičov podávať rýchlu a profesionálnu pomoc pri skutočnej záchrane ľudského života pri dopravných nehodách.“ – ozrejmil Dalibor Kohút.

Zdroj: Okresné riaditeľstvo Hasičského a záchranného zboru Lučenec
Zdroj foto: Okresné riaditeľstvo Hasičského a záchranného zboru Lučenec

Lučenskí hasiči
10
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM