Jakub Forgács Správy

V Banskobystrickom kraji pribúda chorých: Nové INFO o pacientoch s koronavírusom

Podľa slov epidemiológov sa na ochorení podieľajú hlavne vírusy, ktoré spôsobujú akútne ochorenia s ľahším priebehom.

Ilustračný obrázok k článku V Banskobystrickom kraji pribúda chorých: Nové INFO o pacientoch s koronavírusom
Zdroj: TASR

Vzostup chorobnosti na akútne respiračné (ARO) a chrípkové ochorenia (CHPO) už v tomto čase nezvykne veľmi stúpať, no po týždňoch nízkeho výskytu v BBSK epidemiológovia banskobystrického Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) zaznamenali oproti uplynulému týždňu o tretinu vyšší výskyt respiračných ochorení. Informovala o tom hovorkyňa RÚVZ v Banskej Bystrici Mária Tolnayová.

„Naproti tomu počty chorých na chrípku opäť klesli na nevýznamný počet –10 ľudí,“ poznamenala.

S ľahším priebehom

Ako spomenula, na etiológii (pôvode) ochorení sa podieľajú hlavne vírusy, ktoré spôsobujú akútne ochorenia s ľahším priebehom. „Svedčí o tom aj skutočnosť, že v porovnaní s 28. kalendárnym týždňom sa znížil počet komplikácií z akútnych respiračných ochorení. Zápalové ochorenia horných ciest dýchacích ciest, ako aj chrípky, sa skomplikovali zápalmi dutín (5 prípadov), zápalmi stredného ucha (2) a v jednom prípade zápalom pľúc,“ vymenovala Tolnayová.

„V 29. kalendárnom týždni na základe analýz z hlásení 56 percent lekárov pre deti a dorast a 46 percent lekárov prvého kontaktu pre dospelých, evidoval banskobystrický RÚVZ, 1144 chorých na ARO, čo reprezentuje chorobnosť takmer 361 osôb na 100-tisíc obyvateľov v starostlivosti lekárov hlásiacich v tomto týždni,“ uviedla s tým, že chrípka a jej podobné ochorenia sa vyskytli len v spomínaných 10 prípadoch, čo je chorobnosť vyše 3,15 osôb na 100-tisíc obyvateľov v starostlivosti lekárov hlásiacich v tomto týždni.

Najvyšší počet chorých na ARO je podľa slov Tolnayovej v okresoch Lučenec, Zvolen, Rimavská Sobota a Brezno. Čo sa týka chrípky a jej podobných ochorení je najvyšší počet pacientov v okrese Lučenec. „Z hľadiska veku je aktuálne najvyššia chorobnosť na ARO vo vekovej skupine ekonomicky aktívneho obyvateľstva, nasledujú najmenšie deti od 0 do 5 rokov a prázdninujúce deti základných škôl,“ spomenula hovorkyňa.

Ako upozorňujú odborníci, napriek pomerne nízkemu výskytu nemožno chrípkové ochorenia podceňovať ani v lete. Ide totiž o vysoko nákazlivé ochorenie, ktoré postihuje okrem dýchacích ciest celý organizmus. Na rozdiel od iných respiračných vírusov, vírus chrípky je schopný spôsobiť vysokú chorobnosť v krátkom čase s ťažkým priebehom ochorenia.

Nakazení koronavírusom

V rámci monitoringu hygenicko- epidemiologickej situácie za okres Banská Bystrica hlási za 29. týždeň RÚVZ B. Bystrica tri nové prípady pozitivity na COVID-19.

„Ide o dve dospelé osoby- účastníčky svadby v okrese Liptovský Mikuláš, kde boli v kontakte s pozitívnymi osobami. V treťom prípade sa jednalo o dospelého muža, ktorý neudáva kontakt s chorým alebo s pozitívnym na COVID-19 a má negatívnu cestovateľskú anamnézu,“ dodala Tolanyová s tým, že v zabezpečovaní opatrení a v ďalšom epidemiologickom šetrení odborníci RÚVZ B. Bystrica intenzívne pokračujú.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM