Jakub Forgács Správy

V Banskobystrickom kraji sa budú čerti ženiť: KDE hrozia silné búrky a KDE aj povodne?

Okresy Banskobystrického kraja môžu potrápiť výčiny počasia. Meteorológovia vydali hneď niekoľko výstrah.

Ilustračný obrázok k článku V Banskobystrickom kraji sa budú čerti ženiť: KDE hrozia silné búrky a KDE aj povodne?
Zdroj: TASR/AP

Aj počas nedele sa môžu na takmer celom území Slovenska vyskytnúť búrky s krúpami. Upozornil na to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojom webe. V Banskobystrickom kraji platia výstrahy 1. stupňa pred búrkami vo všetkých 13. okresoch, a to až do 20.00 hod., kedy je podľa slov meteorológov zvýšená pravdepodobnosť búrok s krúpami, ktoré predstavujú potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity.

„S búrkami môžu byť spojené krátkodobé ale intenzívne lejaky, pri ktorých môžu úhrny dosiahnuť 20 – 40 mm a nárazy vetra rýchlosť 18 – 23 m/s (65 – 85 km/h),“ uvádza SHMÚ.

Hrozia silné búrky

V okresoch Banská Bystrica, Brezno, Detva, Lučenec, Žiar nad Hronom a Zvolen meteorológovia vydali pred búrkami aj výstrahu 2. stupňa, ktorá platí do 15.20 hod. V týchto okresoch „je malá pravdepodobnosť výskytu silných búrok s krúpami, ktoré predstavujú nebezpečenstvo pre ľudské aktivity.“

„S búrkami môžu byť spojené prívalové zrážky s úhrnmi 30 – 50 mm a nárazy vetra s rýchlosťou 20 – 30 m/s (70 – 110 km/h),“ píše SHMÚ.

Pozor na povodne

Vzhľadom na očakávané prívalové zrážky pri búrkach predpokladajú meteorológovia v niektorých okresoch aj prechodný výrazný lokálny vzostup vodných hladín, hlavne na malých tokoch, s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov, zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity.

Výstrahy 2. stupňa pred prívalovou povodňou platia v okresoch Banská Bystrica (do 15.45 hod.) a Zvolen (do 15.30 hod.) a výstrahy 1. stupňa v okresoch Brezno (do 15.30 hod.) a Detva (do 15.45 hod.).

Podľa slov meteorológov sú ohrozené najmä oblasť Čierneho Balogu, Očovej, Dúbrav, Detvy a Hriňovej.

Ďalšie aktuálne správy

Bude aj horúco

Južné okresy Lučenec, Revúca a Rimavská Sobota varujú meteorológovia do 18.00 hod. aj výstrahou 1. stupňa pred vysokými teplotami.

Podľa SHMÚ sa tu ojedinele očakáva dosahovanie maximálnej teploty vzduchu 33 °C. „Vysoká teplota predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov. Uvedená teplota vzduchu nie je v danej ročnej dobe a oblasti nezvyčajná, ale pravdepodobnosť nadmerného zaťaženia organizmu u niektorých osôb je vysoká,“ dodávajú meteorológovia.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Aktuality z Banskobystrického kraja

Búrky
5
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM