Stanislav Černák Krimi

Závislosť od Tramalu v Detve a vo Zvolene: Mladí berú liek ako náhradu za heroín!

Liek Tramal berú z dych vyrážajúcich pohnútok najmä mladí a vnímajú ho ako náhradu za heroín. Neraz musia zasahovať aj záchranári. Najmladší pacient mal dokonca len 12 rokov!

Ilustračný obrázok k článku Závislosť od Tramalu v Detve a vo Zvolene: Mladí berú liek ako náhradu za heroín!
Zdroj: TASR

Tramal je lacný opiát, ktorý je vysoko návykový. Počet závislých podľa portálu čas.sk stúpa hlavne v Detve a vo Zvolene a to predovšetkým medzi mladými ľuďmi. „Spôsobuje eufóriu, útlm psychiky a motoriky a jeho účinky sa podobajú na užitie heroínu,“ povedal Martin Somora, riaditeľ Centra drogovo závislých v Banskej Bystrici.

Najmladší pacient mal 12 rokov

Ako ďalej informoval portál čas.sk, keď vysadíte Tramal alebo sa ním predávkujete, budete mať príznaky podobné epileptickým záchvatom. Čo je veľmi nebezpečné. Vtedy už prichádzajú na rad aj záchranári. „Mesačne absolvujú 3 až 4 výjazdy najmä k mladým ľuďom, ktorí užili nadmernú jednorazovú dávku spomínaného liečiva. Majú kŕče, pôsobia ako epileptici, ktorí prekonávajú epileptický záchvat. Kým k nim príde posádka, tak príznaky väčšinou odznejú, ale záchranárom sa priznajú, že užili liek. Alarmujúce je, že najmladší pacient mal iba 12 rokov,“ povedala portálu hovorkyňa Falcku Alena Lacyková-Krčová.

Tabletky alebo kvapky

Ako ďalej uviedol riaditeľ Centra drogovo závislých v Banskej Bystrici Martin Somora, tak Tramal kupujú závislí ľudia na čiernom trhu od dílerov a samozrejme za oveľa väčšie sumy. Závisíli kupujú tento lierk vo forme tabliet alebo kvapiek.

Účinná látka tramadol, liečivo lieku Tramal, je analgetikum triedy opioidov pôsobiace na centrálny nervový systém. Zmierňuje bolesť pôsobením na špecifické nervové bunky v mieche a mozgu. Liek Tramal sa užíva na zmiernenie strednej až silnej bolesti.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM