Boris Macko Rôzne

V Lučenci chcú podporiť cyklistov. Chodníkom pri Ľadove

V Lučenci a okolí už cyklochodníky sú, no nikdy ich nie je dosť. Mesto už chystá ďalšie. Vieme podrobnosti!

Ilustračný obrázok k článku V Lučenci chcú podporiť cyklistov. Chodníkom pri Ľadove
20
Galéria
Zdroj: TASR

O ďalšom úseku cyklocesty, ktorú mesto plánuje pri priehrade Ľadovo sme už písali. Mestský úrad už podal projekt v rámci budovania cezhraničnej spolupráce medzi Slovenskom a Maďarskom s cieľom budovania cyklistickej infraštruktúry propagujúcej prírodné a kultúrne dedičstvo a zefektívnenie cezhraničnej cyklistickej dopravy na území regiónu Novohrad-Nógrad.

Celkové náklady na projekt predstavujú sumu 950 000 eur, mesto ho má spolufinancovať čiastkou zhruba 47 000 eur. Cyklotrasa je jedným zo štyroch plánovaných úsekov, ktorá má po dokončení viesť od autobusovej a železničnej stanice v Lučenci až do obce Halič.

V Lučenci časom pribudnú multifunkčné odpočívadlá s modernou technológiou. Dve z nich budú práve na spomínanom úseku cesty Športová – Ľadovo v Lučenci. Jedno z odpočívadiel bude pri zimnom štadióne, druhé pri priehrade Ľadovo, oba na pozemkoch mesta. Využívať ich tu budú môcť všetci, ktorí prídu na štadión na bicykli či rekreanti pri priehrade.

Odpočívadlo má plánované rozmery 5×10m, postavené bude z dreva podľa dizajn manuálu Geoparku Novohrad-Nógrád. Samozrejmosťou bude wifi pripojenie, nabíjačky pre mobilné telefóny či elektrocykle a stojan na bicykle. Práve cyklisti určite ocenia aj servisný stojan, na ktorom si môžu opraviť defekt, či inú poruchu. Elektrinu poskytnú hybridné solárne panely, majú napájať nabíjačky, kamerový systém, ktorý bude odpočívadlá chrániť. Energiu poskytnú aj webovému kiosku. Súčasťou projektu je aj pilotný projekt spoločného zdieľanie bicyklov. Na tento účel je naplánovaná kúpa 30 bicyklov so stojanmi a príslušnou aplikáciou. Vďaka nej si bude môcť ktokoľvek z užívateľov požičať bicykel.

Pozrite si v priloženej fotogalérii aj jesenné zábery z ulíc Lučenca!

foto: ilustračné

FOTO: Jeseň v uliciach Lučenca
20
Galéria
Foto: Boris Macko
Zdroj: lucenec.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM