Správy Samospráva

V Lučenci našlo útočisko už 52 ľudí z Ukrajiny: Čo im najviac chýba?

Mesto sa ľudí z Ukrajiny snaží postupne začleňovať do spoločnosti a bežného života, základné školy už navštevuje prvých päť detí.

Ilustračný obrázok k článku V Lučenci našlo útočisko už 52 ľudí z Ukrajiny: Čo im najviac chýba?
Zdroj: TASR/AP

Na území mesta Lučenec našlo dočasné útočisko pred vojnou na Ukrajine doposiaľ 52 ľudí, ubytovaní sú v mestských priestoroch i u súkromných osôb. Mesto sa vojnovým utečencom snaží pomáhať i materiálne, aktuálne však pociťuje nedostatok trvanlivých potravín. Informoval o tom hovorca mesta Andrej Barančok.

Samospráva ubytovala 32 ľudí vo svojich bytových priestoroch, ide napríklad o administratívnu budovu futbalového štadióna s bytmi pre športovcov, služobný byt v kine Apollo či rekreačné chatky mesta v obci Divín. „Aktuálne má mesto voľných ešte 27 miest pre vojnových utečencov v služobných bytoch,“ priblížil Barančok. Ako dodal, dvadsiatku ľudí ubytovali v meste i súkromné osoby.

Mesto sa ľudí z Ukrajiny snaží postupne začleňovať do spoločnosti a bežného života, základné školy už navštevuje prvých päť detí. S každou z 18 ukrajinských rodín pracuje samospráva individuálne, organizovať však plánuje i zoznamovaci­e akcie.

Ukrajincom ubytovaným v Lučenci poskytuje samospráva i základnú materiálnu pomoc, aktuálne však pociťuje nedostatok trvanlivých potravín. Potravinovú pomoc je možné doručiť terénnym sociálnym pracovníkom do priestorov mestského úradu.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM