Katarína Oravská Samospráva

V Lučenci nezvyšovali plat primátorky štyri roky: Teraz jej odklepli o viac ako tretinu vyšší

Úprava príjmu má byť podľa poslancov výsledkom jej doterajšej práce na čele samosprávy za uplynulé štyri roky.

Ilustračný obrázok k článku V Lučenci nezvyšovali plat primátorky štyri roky: Teraz jej odklepli o viac ako tretinu vyšší
Zdroj: TASR

Zvýšenie platu primátorky mesta Lučenec Alexandry Pivkovej o 907 eur na sumu 3573 eur odsúhlasili na januárovom zasadnutí mestského parlamentu tamojší poslanci.

Ako zdôvodnila asistentka primátorky Michaela Hrnčiarová, zvýšenie platu si zaslúžila efektívnym riadením a dobrým hospodárením v meste, na základe čoho bolo možné pre občanov Lučenca zabezpečiť všetky služby a zvýšiť kvalitu ich života.

„Primátorka v uplynulých štyroch rokoch nastavila úsporné opatrenia, efektívne hospodárila, pričom po celý čas nesúhlasila so zvýšením svojho platu a mala ho na najnižšej úrovni s rovnako porovnateľnými mestami,“ uviedla Hrnčiarová.

Lučenec má v súčasnosti 26 910 obyvateľov. Podľa zákona o právnom postavení a platových pomeroch starostov obcí a primátorov miest v znení neskorších predpisov, patrí starostovi (primátorovi) základný plat, ktorý je súčinom priemernej mzdy zamestnanca v národnom hospodárstve, vyčíslenej na základe údajov Štatistického úradu SR za predchádzajúci kalendárny rok a násobku podľa predmetného zákona v závislosti od počtu obyvateľov.

Návrh platu lučeneckej primátorky vychádzal ešte z priemernej mesačnej mzdy zamestnanca v národnom hospodárstve za rok 2013, ktorá predstavovala sumu 824 eur. V podmienkach mesta jej tak podľa počtu obyvateľov prináleží základný plat 2382 eur. Podľa zákona však mestské zastupiteľstvo môže základný plat starostu (primátora) svojím rozhodnutím navýšiť až o 70 %. Táto rozhodovacia možnosť nahradila možnosť priznať mu odmenu do výšky 100 % základného platu za aktivitu a manažérsku činnosť pri zabezpečovaní úloh samosprávy.

Doteraz primátorka Lučenca na základe rozhodnutia mestského zastupiteľstva z predchádzajúcich období mala navýšený plat na úrovni 11 %, teda o 284 eur. Poslanci na ostatnom zastupiteľstve schvaľovali tiež na návrh primátorky aj jej zástupcu, ktorým sa stal doterajší viceprimátor Pavol Baculík.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM