Ľubomíra Karmanová Správy

V Lučenci odštartovali maturity: Čo bolo podľa študentov najťažšie?

Písomné maturity dnes začali aj v našom meste. Obchodná akadémia v Lučenci bola plná vyobliekaných, ale tak trochu aj nervóznych maturantov. Čakal ich namáhavý deň.

Ilustračný obrázok k článku V Lučenci odštartovali maturity: Čo bolo podľa študentov najťažšie?
Zdroj: Dnes24.sk

Tisícky maturantov dnes prišlo do školy na prvú časť ich veľkej životnej skúšky. V prvý deň maturít ich doobedu čakali testy zo slovenského jazyka a literatúry. Popoludní museli zapnúť svoje mozgové závity opäť, pri písaní slohovej práce.

Na Obchodnej akadémii v Lučenci dnes skúšky dospelosti skladalo 86 žiakov. Navštívili sme ich krátko po tom, ako dopísali testy. Ako nám prezradili, ráno išli do školy s malými obavami.

Ranný stres

Maturant Nikolas nám priblížil svoje obavy, ale aj priebeh skúšky: „Rozdali nám testy a informovali nás, že na to máme hodinu. Počas testovania nás prišla skontrolovať aj pani zástupkyňa. Bol som trochu v strese,“ prezradil. Stres z dôležitej skúšky neobišiel ani jeho spolužiakov. „Ráno som mal trochu trému, ale keď nám rozdali testy, tak to prešlo,“ prezradil Zsolt. „Mala som trochu stres, myslela som si, že to bude ľahšie,“ potvrdila aj Patrícia.

Riaditeľka školy Katarína Benčíková svojim študentom verí a myslí si, že skúšky zvládnu úspešne. „Študenti sa počas štyroch rokov pripravovali na svoju životnú skúšku pod vedením výborného pedagogického zboru. Ja verím, že v týchto dňoch dokážu zmobilizovať svoje sily a zúročia vedomosti, ktoré za štyri roky štúdia na našej škole získali,“ prezradila.

Študenti sa na maturitné skúšky poctivo pripravovali nielen v škole, ale aj doma. Potvrdili nám to aj samotní maturanti. „Na Slovenčine sme si precvičovali testy, ale pripravoval som sa aj doma,“ hovorí Nikolas. „Učiteľka nás v škole upozorňovala, na aké chyby si máme dať pozor,“ doplnil ho Zsolt.

Gramatika najťažšia

Maturanti sa zhodli na tom, že ľahšia bola literatúra. „Testy sme precvičovali aj s pani profesorkou, takže sme si mysleli, že budeme dosť pripravení. Bohužiaľ, to bolo ťažšie, ako sme predpokladali,“ myslí si Patrícia a zároveň dodáva, že hlavne otázky z gramatiky boli veľmi ťažké.

Popoludní na maturantov čakali ešte štyri náročné slohové témy, s ktorými sa mali popasovať. Ich zvládnutím, však náročný týždeň nekončí. Zajtra ich ešte čaká skúška z angličtiny.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM