Boris Macko Kultúra

V Lučenci plánujú expresnú obnovu významnej hrobky. Dokedy chcú stihnúť práce?

Hrobka Rádayho rodiny je kultúrnou pamiatkou. Teraz by sa mala dočkať obnovy, ktorá má prebehnúť za pár týždňov!

Ilustračný obrázok k článku V Lučenci plánujú expresnú obnovu významnej hrobky. Dokedy chcú stihnúť práce?
Zdroj: wikipedia.org

Do konca aktuálneho roka plánuje samospráva Lučenca obnoviť hrobku uhorského diplomata Pála Rádayho, kultúrnu pamiatku, ktorá sa nachádza na miestnom cintoríne. Na základe rozhodnutia Krajského pamiatkového úradu Banská Bystrica treba odviesť povrchovú vodu od južnej steny hrobky, na ktorej je umiestnený kamenný náhrobok. V minulosti žiaľ niekto ukradol kovovú bránu a mechanicky poškodené detaily mreží, ktoré treba zreštaurovať. Opravu potrebuje aj poškodená omietka, podlahy, strešná krytina a plánuje sa aj nový chodník. Posledná rekonštrukcia hrobky prebehla ešte v roku 1977.

Mesto chce financie na rekonštrukciu získať z grantu a príslušnú žiadosť o dotáciu vo výške zhruba 11 000 eur zaslalo na Úrad predsedu vlády v Budapešti. „V súčasnosti je projekt v procese schvaľovania. Máme však už neverejné informácie, že sme boli úspešní a dotácia by mala pokryť všetky stavebné náklady,“ uviedla na margo financovania primátorka Lučenca Alexandra Pivková.

Dodala, že na rok 2017 pripadlo 340. výročie narodenia Pála Rádayho, čo je ďalší dôvod na obnovu hrobky. „Bol to diplomat a osobný tajomník Františka II. Rákocziho počas protihabsburgského povstania v rokoch 1703 až 1711. Zároveň bol prvým generálnym kurátorom Reformovanej cirkvi v Uhorsku, básnikom, autorom modlitieb, spevov a zakladateľom knižnice. S rodným mestom Lučencom ho spája aj skutočnosť, že bol študentom tunajšieho kalvínskeho gymnázia a je tu i pochovaný,“ dodala primátorka.

Pozrite si jesennú fotogalériu z ulíc Lučenca!

FOTO: Jeseň v uliciach Lučenca
20
Galéria
Foto: Boris Macko
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM