Jakub Forgács Kultúra

V Lučenci predstavia tvorbu známeho rodáka: Jedinečné diela Alfréda Balázsa

Bujné kompozície, amorfné tvary či historické udalosti. To všetko budete môcť zažiť priamo v našom meste. Čo sa chystá v Lučenci?

Ilustračný obrázok k článku V Lučenci predstavia tvorbu známeho rodáka: Jedinečné diela Alfréda Balázsa
Zdroj: TASR

Reprezentatívny výber malieb a kresieb umelca Alfréda Balázsa priblíži výstava Metafyzické dotyky, ktorú otvoria vo štvrtok 7. júla v priestoroch Novohradského múzea a galérie v Lučenci, kde si ju návštevníci budú môcť prezrieť do konca tohto mesiaca. O výstave informovala jej kurátorka Andrea Németh Bozó, podľa ktorej sú v autorovej tvorbe badateľné dva výrazné zámery umeleckého vyjadrovania.

„V jednom vytvára bujné kompozície pretkané abstraktnými, väčšinou amorfnými tvarmi, z ktorých sa miestami vynárajú postavy a tvary evokujúce skutočné javy. V druhom dominujú homogénne, prázdne plochy, kde hĺbka a vzdialenosť otvárajú myseľ pre utíšenie myšlienok a uchopenie podstaty života,“ priblížila kurátorka.

Osobitnú skupinu podľa nej tvoria Balázsove maľby, ktoré spracovávajú konkrétne motívy a symboly. „Jeho tematickými východiskami sú neraz historické udalosti, prehistorické či antické kultúry a náboženské motívy, prostredníctvom ktorých vyjadruje univerzálne, metafyzické obsahy,“ dodala.

Alfréd Balázs sa narodil v roku 1963 v Lučenci, vyštudoval Vysokú školu výtvarných umení v Budapešti a v súčasnosti žije a tvorí vo Fiľakove. Jeho najčastejšie používanými médiami sú maľba a kresba, využíva aj vlastnú kombinovanú techniku a venuje sa tiež sochárstvu.

Čítajte tiež:

Top 5 podujatí v Lučenci a okolí na tento týždeň. V Ponuke sú maľby aj kreslený film

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM