Jakub Forgács Kultúra

V Lučenci vzniká nové mestské múzeum. Čo bude tvoriť jeho jadro?

Milovníci umenia si prídu na svoje. Poslanci odklepli zriadenie mestského múzea, zameraného na históriu Lučenca. Ako bude financované?

Ilustračný obrázok k článku V Lučenci vzniká nové mestské múzeum. Čo bude tvoriť jeho jadro?
Foto: Boris Macko

Prezentácia regionálnych dejín, ktoré sa priamo týkajú mesta Lučenec, bude hlavným poslaním vznikajúceho Mestského múzea (MM). Jeho zriadenie schválili mestskí poslanci na svojom utorkovom zasadnutí, na základe čoho samospráva požiada Ministerstvo kultúry SR o zápis novej muzeálnej inštitúcie do registra múzeí a galérií. Nové múzeum nebude samostatným subjektom a nebude mať osobitný rozpočet, nakoľko bude patriť pod mestskú rozpočtovú organizáciu Lukus, ktorej zamestnanci budú zabezpečovať aj jeho prevádzku.

„Pôjde o lokálne múzeum. Rozdiel medzi MM a existujúcim Novohradským múzeom a galériou (NMG) je v menšej forme, v podstate zameranej len na históriu mesta Lučenec. NMG je totiž múzeum s regionálnou pôsobnosťou pre celý Novohrad,“ uviedol riaditeľ Lukusu Tomáš Belko s tým, že o konkrétnych exponátoch a expozíciách je zatiaľ predčasné hovoriť. Zbierkový fond sa však podľa neho budú snažiť rozširovať aj za pomoci grantov. „Mesto navyše vlastní nejaké obrazy od autorov, ktorí v Lučenci pôsobili a tie budú tvoriť akési jadro,“ dodal.

„Spolupracujeme s NMG, ale nič nebráni tomu, aby sme aj sami mali takúto inštitúciu. Chceme mať tú prestíž, mať Mestské múzeum, keďže artefaktov v našom okolí je veľa a už teraz nám ľudia ponúkajú rôzne veci,“ uviedla na margo exponátov budúceho múzea primátorka Lučenca Alexandra Pivková s tým, že ide napríklad o veci sklárskeho charakteru alebo sortiment z bývalej Rakotayho továrne, ktorá vyrábala v Lučenci smaltovaný riad.

„Chceme mať tiež možnosť výmeny a získavania výstav, pretože naše dve národné kultúrne pamiatky, radnica a synagóga, neboli len zrekonštruované, ale potrebujeme, aby mali aj ducha a život,“ doplnila primátorka, podľa ktorej môžu zoznam exponátov MM rozšíriť aj budúce archeologické výskumy v meste.

„Predpokladáme, že niečo sa nájde pri prieskume v okolí radnice a niekedy v budúcnosti aj pri rekonštrukcii Kubínyiho námestia. Takéto archeologické nálezy však budeme môcť získať do nášho majetku len vtedy, ak budeme mať zriadené múzeum,“ zakončila.

Čítajte tiež:

Novohradské múzeum ukrýva bohatstvo nášho regiónu. Čo sa oplatí vidieť?

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM