Michaela Mozolányová Samospráva

V Lučenci vznikol LUKUS. Viete, čo je to?

Uplynulé mestské zastupiteľstvo bolo krátke. Na programe mali poslanci len jeden dôležitý bod, schváliť návrh na zriadenie rozpočtovej organizácie mesta.

Ilustračný obrázok k článku V Lučenci vznikol LUKUS. Viete, čo je to?
Zdroj: TASR

Už v minulosti sme vás na našom portáli informovali, že lučenecká radnica ako vlastník nehnuteľnosti synagógy má záujem o záchranu tejto národnej kultúrnej pamiatky. Na jej rekonštrukciu chce Mesto získať prostriedky zo zdrojov EÚ zo ŠR aby mohla slúžiť ako multifunkčné kultúrne a spoločenské centrum. Viac informácií sa dozviete tu: „Synagóga opäť na stole poslancov: Mesto požiada o nenávratný finančný príspevok na jej záchranu.“

Radnica požiadala o nenávratnú finančnú injekciu Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR. Peniaze by mali slúžiť na rekonštrukciu spomínanej synagógy.

„V pokyne pre prípravu žiadosti o nenávratný finančný príspevok (NFP) je však podmienka vytvorenia rozpočtovej alebo príspevkovej organizácie Mesta, ktorá musí mať zverený do správy majetok Mesta, s vkladom tohto majetku do katastra nehnuteľností. Tieto dokumenty sú povinnou prílohou žiadosti o NFP,“ uvádzalo sa v dôvodnej správe materiálu k včerajšiemu zastupiteľstvu.

Povinnou náležitosťou Zriaďovacej listiny bol však aj názov tejto organizácie. Poslanci museli jeden z návrhov na názov schváliť. V ponuke boli štyri možnosti: K. U. S. – Kultúrne a umelecké stredisko, P.K.O. – Park kultúry a oddychu, L.K.S – Lučenské kultúrne stredisko a názov na ktorom sa zhodli – L.U.K.U.S – Lučenské kultúrne a umelecké stredisko.

Primátorka na záver dodala, že v prípade, ak Mesto nezíska NFP na rekonštrukciu tejto národnej kultúrnej pamiatky, bude táto organizácia do 30 dní zrušená. Po schválení tohto návrhu nasledovali interpelácie, návrhy a podnety poslancov, diskusia a záver mestského zastupiteľstva.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM