Jakub Forgács Kultúra

V obci pri Lučenci sa vynašli. Bývalých nezamestnaných kontrolujú vskutku nevšedne

Venujú sa čisteniu a údržbe verejných priestranstiev, ale tiež drobným stavebným prácam. Prečo už neprekračujú čas prestávky na obed?

Ilustračný obrázok k článku V obci pri Lučenci sa vynašli. Bývalých nezamestnaných kontrolujú vskutku nevšedne
Zdroj: TASR

Dochádzku 12 bývalých nezamestnaných, ktorých obec Mýtna v okrese Lučenec zamestnala na obdobie jedného roka vďaka príspevku Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR, kontroluje miestna samospráva pomocou biometrického snímača odtlačkov prstov. Podľa starostu Pavla Greksu vedia vďaka tomu jednoduchým spôsobom registrovať ich príchody a odchody.

„Toľko nových pracovníkov je na obec našej veľkosti dosť veľký počet. Keďže na obecnom úrade nemáme dostatok zamestnancov na to, aby mohli sledovať, či si títo pracovníci plnia svojej povinnosti, skúšobne sme zaviedli takéto biometrické prihlasovanie odtlačkom prsta,“ vysvetlil starosta. Nový spôsob kontroly dochádzky priniesol väčší efekt, ako očakával.

„Ľudia, ktorí neboli zvyknutí na prácu, sa musia hneď ráno prísť prihlásiť odtlačkom prsta. Keď idú na obed, musia sa odhlásiť. Už to ich vedie k istým návykom a pravidelnosti,“ podotkol starosta s tým, že nezamestnaní si na nový režim rýchlo zvykajú. „Nestáva sa napríklad, že by prekračovali čas prestávky na obed,“ dodal Greksa, podľa ktorého si pozitívne zmeny v pracovných návykoch nezamestnaných všimli i obyvatelia obce.

Spomínaní pracovníci v Mýtnej sa venujú čisteniu a údržbe verejných priestranstiev, ale tiež drobným stavebným prácam. Podľa starostu sú medzi nimi i skutoční odborníci, ktorí sú obci výraznou pomocou. „Počítame s tým, že ak sa nám podarí získať prostriedky na dostavbu materskej školy, tak budú pomáhať i tam,“ zakončil.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM