Správy

V okrese Lučenec hlásia ochorenie na kliešťovú encefalitídu, šarapatí opäť aj chrípka

Pravdepodobne daždivé a veterné počasie podľa odborníkov zamiešalo v uplynulom týždni karty s predpoveďami výskytu akútnych respiračných ochorení (ARO) a chrípky a jej podobných ochorení (CHPO) v Banskobystrickom kraji.

Ilustračný obrázok k článku V okrese Lučenec hlásia ochorenie na kliešťovú encefalitídu, šarapatí opäť aj chrípka
Zdroj: TASR

Doterajší každotýždenný pokles týchto ochorení vystriedal len mierny pokles ARO, ale takmer 25-percentný vzostup chrípkových ochorení.

„Lekári v tomto regióne však zaevidovali podľa hlásení epidemiológov z okresu Lučenec ochorenie na kliešťovú encefalitídu u 72-ročného muža na základe klinickej symptomatológie a pozitívneho sérologického vyšetrenia. V anamnéze pacient udáva konzumáciu nepasterizovaného mlieka a kozieho syra z vlastného chovu kôz,“ informovala hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) SR v Banskej Bystrici Mária Tolnayová.

V 18. kalendárnom týždni na základe analýz z hlásiacich lekárov evidoval úrad celkom 2386 chorých na ARO, čo je chorobnosť 847 na 100-tisíc obyvateľov v starostlivosti lekárov hlásiacich v tomto týždni. Chrípka a jej podobné ochorenia sa vyskytli v 156 prípadoch, čo je chorobnosť takmer 56 na 100-tisíc obyvateľov.

Najvyšší počet chorých na ARO je v okresoch Rimavská Sobota, Lučenec, Žarnovica, Revúca a Zvolen. Chrípka a jej podobné ochorenia najviac postihli pacientov v okrese Žarnovica, Banská Štiavnica, Lučenec a Poltár.

Najviac ochorení je medzi ekonomicky aktívnym obyvateľstvom a žiakmi základných škôl. Pomerne veľa chorých je aj medzi najmenšími deťmi do piatich rokov.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM