Správy

V Polichne rekonštruujú 91-ročný vodovod, vymenia 800 metrov potrubia, FOTO

Celková dĺžka vodovodu v Polichne je okolo 1800 metrov a vodou ho zásobujú pramene Timrava 1 a 2 nad dedinou.

Ilustračný obrázok k článku V Polichne rekonštruujú 91-ročný vodovod, vymenia 800 metrov potrubia, FOTO
Zdroj: TASR

Približne 800 metrov nového vodovodného potrubia pribudne v tomto roku v obci Polichno v okrese Lučenec v rámci prvej etapy rekonštrukcie miestneho vodovodu. TASR o tom informoval starosta Pavel Kyseľ s tým, že vodovod má už 91 rokov a bol v dosť zlom stave.

„Okrem potrubia sa urobia aj nové prípojky. V súčasnosti majú ľudia vodu väčšinou ‚na paušále‘, ale od budúceho roka budú musieť mať vodomerné šachty a odobratá voda sa bude merať,“ avizoval starosta s tým, že to bude spravodlivejšie a vodou sa vďaka tomu nebude plytvať.

Viac ako deväť desaťročí sa podľa neho na stave vodovodu dosť podpísalo, takže rekonštrukcia už bola potrebná.

„Niekde sú ešte pôvodné liatinové rúry. Na niektorých miestach sú aj priemery veľmi úzke a nebol dostatočný tlak. Na potrubí boli tiež skryté chyby, ktoré by sa mali odstrániť,“ podotkol Kyseľ, podľa ktorého by ďalšia etapa rekonštrukcie mala nasledovať v budúcom roku, prípadne v roku 2021.

Dodal tiež, že aktuálne práce financuje vodárenská spoločnosť. „Obec sa na tom nepodieľa. Budeme sa však snažiť niektorým ľudom pomôcť vybudovať vodomerné šachty, to bude naša určitá spoluúčasť,“ povedal starosta.

Celková dĺžka vodovodu v Polichne je okolo 1800 metrov a vodou ho zásobujú pramene Timrava 1 a 2 nad dedinou. „V tých miestach bola aj studnička, podľa ktorej si zvolila umelecké meno spisovateľka Božena Slančíková-Timrava, ktorá sa v našej dedine narodila,“ vysvetlil Kyseľ.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM