Boris Macko Rôzne

Veľká atrakcia v Mestskom parku: Lučenec už roky krášlia labute

Biele, veľké a elegantné. Tak možno v skratke charakterizovať labute biele. Všade, kde sa objavia, vyvolávajú pozitívne emócie. O tom, že rozprávka o škaredom káčatku je pravdivá sa možno presvedčiť aj v našom meste.

Ilustračný obrázok k článku Veľká atrakcia v Mestskom parku: Lučenec už roky krášlia labute
Foto: Boris Macko

V Mestskom parku sa biele i čierne labute pohybujú už 15 rokov. Stali sa tak pre návštevníkov symbolmi, maskotmi a hlavnými lákadlami. Aj tieto vznešené vtáky prispievajú k tomu, že lučenecký park patrí medzi najväčšie a najkrajšie na Slovensku.

Asi niekoho neprekvapí, že najviac sa na ne tešia hlavne deti. Odkedy sú v parku, stali sa ich miláčikmi. Radosť je o to väčšia, že v tomto roku pribudli štyri mláďatká. Tie sa majú čulo k svetu a rodičia ich úzkostlivo strážia. Preto ak nie sú vo vode, ale na brehu, múdrejšie je sa k nim príliš nepribližovať.

„Po roku sa naše labute opäť zahniezdili a výsledkom sú teraz štyri mláďatá. Labutia mama sedela na vajíčkach 31 dní. Rodinka sa prírastkami pochválila už začiatkom mája, keď spolu prvý raz vyplávali,“ priblížil správca parku Róbert Gorelik.

Pôvodne sa vyliahlo päť malých labutí, no jedno mláďatko uhynulo. Dobrá správa je, že zvyšné štyri sa zatiaľ tešia dobrému zdraviu a sú zdrojom dobrej nálady i zábavy návštevníkov Mestského parku.

Čítajte tiež:

FOTO: Lamy, fit cesta aj rybník. Park v Lučenci stojí v týchto dňoch za návštevu

Hrad neďaleko Lučenca odkrýva ďalšie tajomstvá. Komu vlastne patrí Šomoška?

Labute v lučeneckom parku
5
Galéria
Foto: Boris Macko
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM