Ľubomíra Karmanová Správy

Veľká ryba, automat Družba... 5 legendárnych obchodov zo socíku, o ktorých sa stále hovorí

Orientačnými bodmi stretnutí sa odjakživa stávali miesta zvlášť známe, viditeľné, alebo jedinečné. Koľko z našich rodičov si do dnes dá stretnutie pri veľkej obuve, či veľkej rybe? Lučenecké bchodíky, na ktoré si dnes už pamätajú len tí skôr narodení, mali vo svojej dobe špecifický cveng...

Ilustračný obrázok k článku Veľká ryba, automat Družba... 5  legendárnych obchodov zo socíku, o ktorých sa stále hovorí
Zdroj: Dnes24.sk

Dnes sa už obchody v centre Lučenca menia tak rýchlo, že ani nestihneme postrehnúť, aký sa tam zrovna nachádza. Kedysi však prevádzky boli na jednom mieste roky a tak sa stávali nielen obľúbenými miestami na nákupy, ale aj orientačnými bodmi stretnutí. Niektoré obchody si tí skôr narodení pamätajú do dnes a ich názvy sa uchovali, aj keď predajne sú už dávnou minulosťou.

Veľká obuva

Obchod približne v strede hlavnej ulice, vedľa známej cukrárne s vychytenou zmrzlinou. Budovu dal údajne postaviť ešte Baťa a dlho tu aj predával svoju obuv. Predajňa topánok na dvoch poschodiach bola vychytenou, topánky tu nakupoval snáď každý Lučenčan. Podľa veľkosti predajne dostala od Lučenčanov aj svoj titul. Názov veľká obuva si tí skôr narodení uchovávajú pre túto budovu do dnes. A to aj na priek tomu, že už roky tu sídli drogéria a na poschodí obchodný dom.

Veľká ryba

Vôňa z tejto predajne rýb a šalátov zostala v pamäti mnohým Lučenčanom do dnes. Rybací šalát, či treska v majonéze, čerstvé rožky, čapované pivo – raňajky na stojáka a nástup do práce. To bol scenár snáď každého robotníka, ktorý už o šiestej štikal v závode. Veľkú rybu si aspoň z rozprávania svojich otcov pamätá nejeden Lučenčan. Nezabudnuteľnú vôňu nahradil sortiment telefónov a usmiate predavačky občerstvenia, predajcovia služieb. Budova na rohu Masarykovej a Železničnej ulice dnes už slávnu veľkú rybu nepripomína takmer ničím.

Mototechna

Každý, kto mal doma auto, vedel, kde je Mototechna. Súčiastky a náhradné diely do škodoviek sa nakupovali práve tu. Obľúbený obchod to bol aj pre motorkárov, tiež tu zohnali všetko, čo na svoju mašinku potrebovali. Aj keď po dlhej dobe tu už bola úplne iná predajňa a československú značku automobilov nahradili rôzne iné, názov predajne nikomu nič nehovoril. Ešte dlho každý tento obchod nenazval inak ako Mototechna. Nedávno v týchto miestach sídlila banka a dnes zlatníctvo, no budova na Masarykovej ulici neďaleko vchodu do Zlatej uličky, pre tých skôr narodených zostane už navždy Mototechnou.

Hračkárstvo

Ak v päťdesiatych, či šesťdesiatych rokoch chceli rodičia svojim deťom urobiť radosť, tak zaručene navštívili najväčšie hračkárstvo v meste. Vchádzalo sa do neho z križovatky oproti Kalvínskeho kostola. V tejto budove už roky sídli Mestská knižnica. Vchod do hračkárstva zamurovali a nahradili novým. Kým však sortiment predajne nahradili knihy, obrovské priestory plné hračiek boli rajom pre každé dieťa z Lučenca.

Automat Družba

Samozrejme, že automat Družba nebol automat v pravom slova zmysle, predajňa rýchleho občerstvenia bola akýmsi socialistickým fast foodom. Raňajkovali, ale aj obedovali tu snáď všetci lučenskí študenti. Automat preto, že ste si tu vraj automaticky mohli na svoju tácku z pultu zobrať, na čo ste mali chuť a zaplatili ste to až po popresúvaní tácky po celej predajni k pokladni. Dnes v tejto budove na Masarykovej ulici sídlia lekárske ambulancie a lekáreň, no na predchodcu dnešného McDonaldu spomínajú s nostalgiou mnohí vtedajší študenti, ktorí tu prežívali priateľské posedenia, či dokonca prvé lásky.

A čo vy? Pamätáte si tieto predajne, alebo si okrem nich spomínate aj na nejaké iné, ktoré sa vám viažu s krásnymi udalosťami, priateľmi z mladosti, či veselými historkami? Podeľte sa o ne s našimi čitateľmi, budeme veľmi radi, ak ku svojim spomienkam pripojíte aj fotografie. Svoje príbehy, fotografie, či spomienky nám môžete poslať na mailovú adresu: pavlovicova@global24.sk.

Čítajte aj:

Michal Hanko v meste zodral nejedny topánky: FOTKY, čo po ňom zostali, chytia za srdce každého Lučenčana

Prvomájové retro: História pritiahla do parku množstvo zvedavcov FOTO!

Prvomájové oslavy v období socíku: Pozrite si aj doteraz nepublikované zábery z Lučenca

Foto: ilustračné (Michal Hanko)

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM