Jakub Forgács Samospráva

Veľké plány vo Fiľakove. Chce investovať do protipovodňových opatrení

Povodne vo Fiľakove sa opakujú približne každých 20 - 30 rokov. Meste sa chce pripraviť, no nebude to lacný špás.

Ilustračný obrázok k článku Veľké plány vo Fiľakove. Chce investovať do protipovodňových opatrení
9
Galéria
Zdroj: TASR

Predísť ničivým záplavám, ktoré zasiahli mesto v minulosti, je cieľom aktuálneho projektu samosprávy Fiľakova v okrese Lučenec, v rámci ktorého mieni investovať do protipovodňových opatrení. Podľa slov primátora Attilu Agócsa by v tomto smere mohli pomôcť suché nádrže – poldry, ktoré by vybudovali na tokoch Výhliadka a Klatov, prítokoch potoka Belina.

„V prípade veľkých zrážok by slúžili na dočasnú akumuláciu vody, ktorú by sme do Beliny cez priepuste púšťali postupne, aby koryto nevyplavilo. Obe nádrže by dokázali zachytiť 80 000 kubických metrov vody,“ priblížil primátor. Ako dodal, nie všetky pozemky, na ktorých by mali nádrže stáť, sú mestské, samosprávu preto bude čakať zdĺhavý proces vysporiadania vzťahov s vlastníkmi.

V týchto dňoch prebieha verejné obstarávanie na zhotoviteľa projektu, ktorým sa samospráva chce uchádzať o príslušnú dotáciu. „Keďže povodne tu nie sú časté, mesto nie je zahrnuté medzi oblasti so zvýšenou povodňovou aktivitou. Ich zoznam sa však v najbližších dňoch bude aktualizovať,“ ozrejmil Agócs, podľa ktorého by v prípade zaradenia malo Fiľakovo väčšiu šancu v projektoch uspieť.

Pokiaľ by mestu dotáciu neschválili, primátor je pripravený projekt hradiť z mestského rozpočtu. „Na samotnú prípravu sme vyčlenili necelých 7000 eur. Výstavba nádrží by mohla stáť 100 000 až 200 000 eur. Teraz na to prostriedky nemáme, avšak už budeme mať v rukách projekt a budeme vedieť postupovať ďalej. Nie je to malá investícia, ale keď vezmeme do úvahy škody, ktoré voda napáchala naposledy, je potrebné to časom zrealizovať,“ podotkol.

Povodne vo Fiľakove sa opakujú približne každých 20 – 30 rokov. Mesto zasiahli v 70. rokoch minulého storočia a naposledy sa vyskytli v roku 2010, keď vytopilo 150 domácností. Škody vtedy dosiahli výšku viac ako pol milióna eur.

Pozrite si v priloženej fotogalérii aj zábery Hradu Fiľakovo!

Foto: ilustračné

FOTO: Hrad Fiľakovo bol v minulosti sídlom tureckého "okresu"
9
Galéria
Foto: Boris Macko
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM