Michaela Mozolányová Samospráva

Verdikt súdu pre mestského poslanca za machinácie: Mastná pokuta alebo basa!

Dohodu o vine a treste schválil Okresný súd pre štvoricu obvinených z pokusu o machinácie pri verejnom obstarávaní. Medzi potrestanými je aj poslanec mestského parlamentu.

Ilustračný obrázok k článku Verdikt súdu pre mestského poslanca za machinácie: Mastná pokuta alebo basa!
Zdroj: TASR

Dohodu o vine a treste schválil tento týždeň Okresný súd v Rimavskej Sobote pre štvoricu obvinených z pokusu o machinácie pri verejnom obstarávaní. Ako povedal Ľuboš Murgaš z Krajského súdu v Banskej Bystrici, medzi potrestanými je aj poslanec Mestského zastupiteľstva v Rimavskej Sobote Peter Bartakovič.

Štvorica odsúdených mala ponúknuť starostom obcí Pôtor a Hostice vypracovanie projektov na zberné dvory. K tomu mali vypracovať aj žiadosti o nenávratný finančný príspevok s tým, že v konkurzoch by vyhrali im blízke firmy. „Môžem potvrdiť, že takto popísané skutkové podstaty boli predmetom pojednávania," povedal Murgaš.

Okresný súd uznal štyroch mužov vinných a schválil dohodu o vine a treste. „Petrovi V. bol uložený peňažný trest vo výmere 8700 eur, náhradný trest odňatia slobody v trvaní dva a pol roka. Vítězslavovi J. bol uložený trest vo výmere 7200 eur a náhradný trest odňatia slobody v trvaní jeden a pol roka. Milanovi P. bol uložený trest odňatia slobody vo výmere dvoch rokov, s podmienečným odkladom na tri roky. Okrem toho dostal peňažný trest vo výmere 3000 eur. Bolo mu povolené zaplatiť trest v mesačných splátkach po 300 eur tak, aby bol splatený v dĺžke 10 mesiacov od nadobudnutia právoplatnosti rozsudku a bol určený aj náhradný trest odňatia slobody v trvaní jeden rok na tento peňažný trest. Obvinenému Petrovi B. bol uložený peňažný trest vo výmere 7000 eur, náhradný trest odňatia slobody v trvaní dva a pol roka," doplnil Ľuboš Murgaš z Krajského súdu v Banskej Bystrici.

Primátor Rimavskej Soboty Jozef Šimko o situácii ešte oficiálne informovaný nebol. „V zmysle zákona musí rozsudok nadobudnúť právoplatnosť. Podľa mojich informácií sa tak ešte nestalo, pretože po doručení plynie zákonná lehota a možnosť odvolať sa. V prípade, že bude rozsudok právoplatný, pán poslanec je povinný o tom mesto neodkladne informovať. Ja zasa musím do 15 dní zvolať mimoriadne mestské zastupiteľstvo, na ktorom zloží sľub náhradník. Mal by to byť Pavel Brndiar. V prípade Rimavskej Soboty by to bola už šiesta zmena v poslaneckom zbore v tomto volebnom období," dodal Šimko.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM