ELA Samospráva

Vianoce vo Fiľakove budú po novom aj šetrnejšie k prírode, mesto prichádza s novinkami

Do vianočných dekorácií nebolo investované, preto bola v meste vianočná atmosféra dlho pochmúrna.

Ilustračný obrázok k článku Vianoce vo Fiľakove budú po novom aj šetrnejšie k prírode, mesto prichádza s novinkami
3
Galéria
Zdroj: Mesto Fiľakovo

Samospráva Fiľakova doháňa deficit, ktorý sa vytvoril počas posledných desaťročí. Do vianočných dekorácií nebolo investované, preto bola v meste vianočná atmosféra dlho pochmúrna. Mesto sa to rozhodlo pred dvomi rokmi zmeniť a začalo s nákupom nových dekorácií. Inak tomu nebude ani v tomto roku.

Až do roku 2017 zdobilo Fiľakovo len niekoľko farebných stĺpových dekorácií. Tie boli „preživšími“ posledných desaťročí. Do nových svetiel a dekorácií sa neinvestovalo, mesto preto v predvianočnom období pôsobilo ošumelo.

Fiľakovské Champs-Élysées

„S väčšími investíciami sme začali pred dvomi rokmi. Rozhodli sme sa, že v každom ročnom rozpočte vyhradíme nejaké financie na zakúpenie nových dekorácií,“ priblížil riaditeľ VPS Tibor Tóth.

Ruku k dielu priložila aj samospráva. V meste tak ako prvý pribudol veľký svetelný anjel, ktorý našiel svoje stále miesto na Podhradskej ulici.

V minulom roku zažilo dekorovanie najväčší skok. Vianočné reťaze zahalili stromy vo viacerých častiach mesta a tiež v zrevitalizovanej lokalite na Biskupickej ulici.

„Ľudia boli veľmi radi. Nazývali to tam fiľakovským Champs-Élysées,“ povedal so smiechom. Na zákazku dali vyrobiť aj svetelnú bránu, ktorá zdobila Koháryho námestie. „Bola to doslova atrakcia. Ľudia sa pri nej húfne fotili a zdieľali to na internete.“ Do vianočných svetiel sa odela aj budova mestského úradu.

Ekologické Vianoce

Inak tomu nebude ani v tomto roku. Samospráva spolu s VPS zakúpila opäť nové dekorácie, ktoré pre Fiľakovčanov zatiaľ ostávajú prekvapením.

„Prezradiť ale môžeme, že budeme v tomto roku aj ekologickejší. Namiesto vianočného stromčeka, ktorý každoročne osádzame na hlavné námestie, sme sa v tomto roku rozhodli využiť strom, ktorý rastie pred mestským úradom. Fiľakovským Vianociam tak nepadne za obeť už ani jeden strom,“ dodal.

Krásu dekorácií i stromčeka bude môcť verejnosť obdivovať od 6. decembra, kedy primátor spolu s Mikulášom spoločne zažnú vianočné svetlá.

Vianočná výzdoba vo Fiľakove 2018
3
Galéria
Zdroj: Mesto Fiľakovo
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM