Jakub Forgács Rôzne Správy

Viete, aké psy v Lučenci nemajú páru? Prekvapí vás aj známe plemeno

Kým krížencov v Lučenci nájdeme stovky, rovnako sú medzi ľuďmi obľúbené viaceré plemená. Ktoré však patria medzi tie raritné?

Ilustračný obrázok k článku Viete, aké psy v Lučenci nemajú páru? Prekvapí vás aj známe plemeno
3
Galéria
Zdroj: TASR

Nedávno sme vám predstavili lučenecké ulice, na ktorých je evidovaných najviac psov. Prím si drží Rúbanisko II.

Pozreli sme sa však aj na najobľúbenejšie plemená medzi Lučenčanmi. Zo stoviek psov, ktoré sú v meste evidované podľa portálu egov.lucenec.sk, je najviac krížencov, Yorkshirských teriérov a Nemeckých ovčiakov.

Niekoľko psov prihlásených v Lučenci je však v rámci svojho plemena jediným zástupcom v našom meste. A práve spomedzi nich sme vybrali rovnú trojicu takých, ktoré rozhodne môžu vzbudiť pozornosť.

3 nevšedné plemená

Jedným z "unikátov je Leonberger (foto č. 1 v galérii), vnímaný ako rodinný pes. Vyznačuje sa priateľským vzťahom k deťom a k iným zvieratám. Nemá agresívne správanie, je hravý a priateľský ku všetkým členom svojej rodiny. Je taktiež vynikajúci strážca a ochranca. V rôznych situáciách vďaka inteligencii a intuícii vie zareagovať až prekvapivo správne. Je oddaný a chráni členov svojej rodiny, hlavne deti. Je pre neho dôležité mať pocit, že je súčasťou rodiny, potrebuje veľa lásky a zábavy.

Možno mnohých prekvapí, že v našom meste je evidovaný len jediný Bernardín (foto č. 2 v galérii). Je to veľký silný pes, pevne stavaný. Hlavu má veľkú, s prívetivým pohľadom. Bernardín sa vyskytuje krátkosrstý, s tvrdou hustou srsťou, a dlhosrstý s hladkou, stredne hustou, niekedy mierne zvlnenou srsťou, najčastejšie oranžovej, mahagónovej alebo bielej farby s fľakmi vyššie uvedených farieb. Je to pes veľmi mierumilovný a pokojný, rád sa mazná a túli, hoci výnimočne sa u neho môže prebudiť jeho bojovný duch a vie byť agresívnejší, no to len výnimočne.

Medzi ďalšie plemená, ktoré majú v Lučenci jediného zástupcu, patrí aj Vipet (foto č. 3 v galérii). Vipet je športový, ale aj ideálny spoločenský pes. Má jemnú až nežnú povahu. Je inteligentný a jeho prednosťou sú mimoriadne rýchle reakcie a vynikajúca obratnosť, ktorá spoločne s vysokou počiatočnou rýchlosťou tvorí dokonalé predpoklady pre lovca. Je veľmi čistotný a nešteká. Vipet je stavaný pre rýchlosť a výkon. Významná je na ňom vyvážená kombinácia svalov a sily s eleganciou siluety. Lebka je dlhá, medzi ušami pomerne široká. Vipet má malé, dozadu zložené, jemné uši. Plemeno má veľmi pozorný výraz, oči sú oválne a žiariace. Voľný a pružný beh nízko pri zemi je pre toto plemeno typický. Má jemnú, krátku a hustú srsť.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

V OBRAZOCH: Plemená psov, ktoré v Lučenci nemajú páru
3
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM