Stanislav Černák Správy

Vígľašský zámok už oficiálne otvorili: Izby v stredovekom duchu a rytierska sála pre zamilovaných!

Vígľašský zámok prechádzal obnovou postupne od roku 2009. Nový kongresový hotel oficiálne otvorili v piatok. Verejnosť sa dočká už 16. septembra, kedy budú môcť začať využívať tento hotel.

Ilustračný obrázok k článku Vígľašský zámok už oficiálne otvorili: Izby v stredovekom duchu a rytierska sála pre zamilovaných!
Zdroj: TASR

Slávnostným podujatím v rytierskom retroštýle otvorili v piatok nový kongresový hotel The Grand Víglaš. Zariadenie je súčasťou zrekonštruovaného zámku v okrese Detva, ktorý prechádzal obnovou postupne od roku 2009.

Hotel od 16.9.

Ako uviedol vedúci oddelenia obchodu a marketingu hotela Branislav Lupták, zámok sa rekonštruoval podľa starých dochovaných plánov. Takzvané prvé nádvorie bude bežne prístupné pre verejnosť, druhé, vnútorné nádvorie, bude k dispozícii pre hotelových hostí. Pre verejnosť hotel otvoria 16. septembra.

Z vonkajšieho nádvoria bude vstup do malého múzea a galérie, bude tam aj remeselná dielňa. Vnútorná časť pozostáva z hotela, v ktorom je 60 izieb v šiestich kategóriách a reštaurácia. „Máme tu tiež kongresovú sálu pre 200 ľudí a ďalšiu, menšiu kongresovú sálu,“ pripomenul Lupták. Nové je tiež wellness, ktoré bude slúžiť ubytovaným hosťom. Je tam aj kaplnka, rytierska sála, ktoré majitelia plánujú využívať pre zamilovaných. Majú sa tam totiž konať svadby. Izby, ako aj celý interiér hotela, sú koncipované a zariadené v stredovekom duchu. Interiéry sú vyzdobené replikami historických predmetov.

Prvé nádvorie a časť zámku si mali možnosť pozrieť už koncom augusta záujemcovia o históriu, pre ktorých boli dokonca zo Zvolena vypravené osobitné vlaky. Záujem prekvapil aj organizátorov „výletu“ zo združenia Priaznivci Pustého hradu. Namiesto jedného vlaku išli tak do Vígľaša hneď tri, navyše zo Zvolena pred brány zámku sa niekoľkokrát otočil aj autobus. Odhaduje sa, že do zrekonštruovaného zámku zavítalo asi 2000 ľudí.

Veľký záujem o prácu

Nebývalý záujem bol aj o prácu vo vynovenom zámku a jeho hoteli. Majitelia zaregistrovali za niekoľko týždňov po ohlásení výberu viac ako 700 žiadateľov. V ponuke však bolo len asi 30 až 35 pracovných mi­est.

„Zámok a jeho štvorhviezdičkový hotel mali sprístupniť už na jar, personálne obsadenie niektorých dôležitých postov však celý proces zdržalo,“ uviedla koordinátorka projektu rekonštrukcie zámku Ľudmila Červenková. Stavbu skolaudovali ešte začiatkom decembra 2013.

Náklady asi 15 miliónov

Náklady na rekonštrukciu Vígľašského zámku, ktorý je majetkom súkromníka, dosiahli zhruba 15 miliónov eur, z ktorých približne šesť miliónov eur bolo spolufinancovaných z eurofondov.

Ešte pred piatimi rokmi bol objekt, nachádzajúci sa v blízkosti štátnej cesty na trase Zvolen – Košice, v majetku obce. Stavba niekoľko rokov pred tým figurovala na jednom z popredných miest na stránke ministerstva kultúry, ktorá ponúkala slovenské hrady a zámky na predaj. Aj keď záujemcov bolo niekoľko, kupec sa nikdy nenašiel. Samospráva neskôr hľadala investora, s ktorým by vytvorila novú spoločnosť. Po komunálnych voľbách v roku 2006 však nové zastupiteľstvo spoločný podnik odmietlo. Zámok predalo až v roku 2008 spoločnosti Zámok Vígľaš za jednu korunu.

Zámok bol od roku 1945 ruinou. Vtedy ho zničili armády počas oslobodzovacích bojov. Obci sa však v roku 2005 podarilo vďaka príspevkom z fondov Európskej únie zrekonštruovať baštu, vstupnú vežu a časť opevnenia. Na tieto práce vynaložila asi 497 909 eur.

Prebehlo oficiálne otvorenie Vígľašského zámku!
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM