Boris Macko Samospráva

Vláda podporí firmy v Lučenci. Na jedno pracovné miesto až desaťtisíce eur

Podpora ekonomického rozvoja a znižovanie regionálnych rozdielov. Práve to sú hlavné ciele štátnej pomoci, ktorá má tiecť do nášho okresu. Ako sa k nej dostať?

Ilustračný obrázok k článku Vláda podporí firmy v Lučenci. Na jedno pracovné miesto až desaťtisíce eur
Zdroj: TASR

Po výjazdovom zasadnutí vlády je pre firmy z Lučenca a okolia možné čerpať štátnu pomoc. Jej hlavným cieľom je podpora ekonomického rozvoja najviac znevýhodnených oblastí Slovenska a znižovanie existujúcich regionálnych rozdielov.

Je to síce prioritne vec štátnych orgánov, no informácie podáva aj mestský úrad. „Mesto na svojej webovej stránke v rámci podnikateľského okienka informuje podnikateľov aj o aktuálnych výzvach. Čerpanie pomoci je výlučne vec príslušných štátnych inštitúcií,“ povedala hovorkyňa Lučenca Michaela Hrnčiarová.

Vyplýva z nich, že výška investície pri malom a strednom podniku musí byť minimálne 100 000 eur, pri veľkom podniku 200 000 eur a vytvorenie desiatich pracovných miest. Podnikateľ či firma však musí mať aj vlastný kapitál. Grant ale môže byť poskytnutý až do výšky 55 % oprávnených nákladov. Na jedno pracovné miesto tak môže byť dotácia 30 000 eur. Projekty, ktoré sú podporované investičnou pomocou spadajú do oblasti priemyselnej výroby a cestovného ruchu. Podmienkou žiadosti o dotácie je história podnikateľa minimálne jeden rok.

Priamou formou pomoci je poskytnutie výhody vo forme peňažnej náhrady, a to buď ako dotáciu, grant, úhradu úrokov alebo časti úrokov, prípadne úhrada časti úveru. Nepeňažnými výhodami môžu byť úľavy na dani, štátna záruka poskytnutá za výhodnejších podmienok ako sú trhové podmienky, prípadne úľava na penále, pokute, sankčnom úroku alebo na iných sankciách. Bližšie informácie sú zverejnené aj na stránke mesta.

Čítajte tiež:

FOTO: Práce na Strande sa zastavili. Vrátia sa ešte dobrovoľníci na legendu Lučenca?

V okrese Lučenec žije sedem ľudí s úctyhodným vekom. Najnovšie štatistiky prezradia viac

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM