Správy

Vláda podporí obce a subjekty v okrese Lučenec sumou 1,3 milióna eur

Kabinet o tom rozhodol na stredajšom výjazdovom zasadnutí v obci Buzitka.

Ilustračný obrázok k článku Vláda podporí obce a subjekty v okrese Lučenec sumou 1,3 milióna eur
Zdroj: TASR

Takmer 1,3 milióna eur na rekonštrukcie a rozvojové projekty poskytne vláda samosprávam a ďalším subjektom v okrese Lučenec, ktorý patrí medzi najmenej rozvinuté. Kabinet o tom rozhodol na stredajšom výjazdovom zasadnutí v obci Buzitka.

Výnimočný projekt pre Lučenec

„Nad rámec jedného milióna eur, ktorý sa rozdeľoval na tomto zasadnutí, vláda rozhodla aj o podporení ďalších projektov. Nový a výnimočný projekt, ktorý má vzniknúť v meste Lučenec, je otvorenie centra pre rozvoj inovácií,“ uviedol podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Richard Raši (Smer-SD) s tým, že vláda tento zámer podporí sumou 140-tisíc eur.

Dodal, že kabinet nad rámec pôvodného príspevku podporil aj niektoré menšie obce, napríklad Polichno či Prahu, ktoré získané prostriedky využijú na ďalšie vybavenie múzea, respektíve v druhom prípade na jeho zriadenie.

Najviac z pôvodne plánovaného milióna dostane mesto Fiľakovo. Vláda ho podporí sumou 130-tisíc eur na nákup multifunkčného zametacieho stroja pre verejnoprospešné služby mesta.

V OBRAZOCH: Výjazdové rokovanie vlády v obci Buzitka
12
Galéria
Zdroj: TASR

Aj na kaštieľ

Druhú najvyššiu sumu pridelí kabinet Divínu. Jeho samospráva môže rátať so 70-tisíc eurami na rekonštrukciu kultúrneho domu a s ďalšími 12-tisíc eurami na rekonštrukciu miestneho kaštieľa. Tomášovciam vláda pridelila 70-tisíc eur na rekonštrukciu budovy skladu na stolársku a zámočnícku dielňu v rámci podniku sociálnej ekonomiky. Celkovo bude podporených 52 rôznych subjektov.

Okres Lučenec bol podľa Rašiho v poslednom období úspešný aj z hľadiska čerpania financií.

„Za posledný rok bol nárast ich čerpania v porovnaní s predchádzajúcim obdobím o viac ako 300 percent. Iba za jeden rok sa z regionálneho príspevku zazmluvnili projekty v hodnote 2,5 milióna eur,“ konkretizoval Raši.

Podobná situácia je podľa neho aj v prípade európskych zdrojov. „V súčasnosti sú z nich zakontrahované projekty v objeme 53 miliónov eur a, čo je pozitívne, 30 miliónov sa zakontrahovalo za posledný rok,“ zakončil.

Zdroj: Dnes24.sk
V OBRAZOCH: Výjazdové rokovanie vlády v obci Buzitka
12
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM