Aktualizované Boris Macko Samospráva

Vláda schválila akčný plán pre Lučenec. Nájdu sa peniaze aj na plaváreň?

Na rozvoj lučeneckého okresu odklepla vláda viac ako 4 milióny eur. V regióne s vysokou nezamestnanosťou by malo do roku 2020 vzniknúť 1 500 nových pracovných miest. Urýchliť by sa mala aj výstavba R2.

Ilustračný obrázok k článku Vláda schválila akčný plán pre Lučenec. Nájdu sa peniaze aj na plaváreň?
Foto: Boris Macko

V akčnom pláne, ktorým sa v Lučenci zaoberal Ficov kabinet, rezonovala nezamestnanosť, dostavba rýchlostnej cesty R2 či obchvatu mesta.

Premiér zdôraznil, že akčný plán pre okres Lučenec nevznikol na zelenom stole úradníkov v Bratislave. „Vznikol na najnižšej úrovni, robili na ňom ľudia z tohto regiónu. Tí poznajú najlepšie problémy. Skúsenosti z Kežmarku hovoria, že akčný plán dokáže zmobilizovať všetky zdroje v okrese na to, aby sa situácia zlepšila,“ povedal Fico.

Nové pracovné miesta

Premiér priznal, že najskôr si mysleli, že pri riešení nezamestnanosti bude dôraz na poľnohospodárstve, no nie je to celkom tak. „Tretina ľudí pracuje v priemysle, preto je dôležitá jeho ďalšia podpora. Treba podchytiť aj nerastné bohatstvo, ktoré tu je,“ vymenoval niektoré priority.

Zároveň potvrdil záväzok vlády na vytvorenie takmer 1500 pracovných miest do roku 2020. To by pri súčasnej, zhruba 17-percentnej nezamestnanosti znamenalo jej zníženie zhruba o tretinu.

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ: Lučenecká plaváreň už mesiace nefunguje. Ako vyzerá jej ďalší osud?

Na programe aj R2

Ďalšou boľačkou regiónu je doprava. Premiér prisľúbil, že vláda urýchli výstavbu R2 zo Zvolena do Lučenca. „Je to jedna zo strategických priorít vlády. Ak by náhodou nastali problémy s financovaním R2 na tomto úseku, môžeme využiť investičnú výnimku. Dôležitosť rýchlostnej cesty potvrdilo aj tvrdenie tunajších predstaviteľov, že mierne oživenie už cítiť aj teraz, keď R2 siaha po Kriváň,“ podotkol Fico.

Minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Roman Brecely povedal, že stavebné povolenie na výstavbu R2 až do Lučenca je už vydané, momentálne prebieha výkup pozemkov. Úsek Kriváň – Lovinobaňa by mohli začať stavať v roku 2018.

ČÍTAJTE AJ: FOTO: Vláda už dorazila do Lučenca. Prvé zábery príchodu Fica a ministrov

Plaváreň v Lučenci

Vláda vyčlenila na pomoc regiónu 4,3 milióna eur. Táto suma je určená na podporu podnikateľstkých projektov a ďalších aktivít, ktoré by mali znížiť nezamestnanosť a naštartovať ďalší rozvoj okresu.

Primátorka Lučenca Alexandra Pivková je spokojná s tým, že akčný plán je schválený. Na premiéra však mala jednu prosbu navyše. „Požiadali sme vládu o pomoc pri výstavbe novej plavárne. Máme predbežný prístup, že to neostane len na pleciach mesta,“ uzavrela Pivková.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM