Správy

V okrese Lučenec ubudlo za tri roky 60 percent uchádzačov o zamestnanie, VIDEO

Celkovo 60 percent evidovaných uchádzačov o zamestnanie ubudlo z evidencie úradu práce v okrese Lučenec za posledné tri roky, teda počas doby účinnosti akčného plánu jeho rozvoja.

Zdroj: Dnes24.sk

Informoval o tom minister práce Ján Richter (Smer-SD) na výjazdovom zasadnutí vlády v obci Buzitka.

Sú spokojní

„Pre mňa je veľmi pozitívne, že takisto ubudlo aj 60 percent dlhodobo evidovaných nezamestnaných. Len prostredníctvom projektu Cesta na trh práce tu bolo vytvorených 626 nových pracovných miest a podporili sme 1213 osôb za migráciou. To znamená, že berú príplatok za to, že cestujú niekde za prácou,“ konkretizoval Richter.

Ako doplnil podpredseda vlády Richard Raši (Smer-SD), v septembri 2016 bola nezamestnanosť v Lučeneckom okrese na úrovni viac ako 16 percent a ambíciou akčného plánu bolo znížiť ju pod 12 percent.

Sociálne podniky

„Môžeme konštatovať, že napriek tomu, že akčný plán má byť plnený do konca roka 2020, parameter zníženia nezamestnanosti bol už prekonaný a v súčasnosti je jej miera vo výške niečo nad 7,5 percenta,“ objasnil Raši s tým, že doteraz bolo v okrese vytvorených 1900 pracovných miest, z toho v poslednom roku viac ako 700.

Podľa informácií ministra práce ubudlo od septembra 2016 v okrese dovedna 1300 poberateľov hmotnej núdze. Spomenul tiež podľa jeho slov diametrálne odlišnú situáciu v porovnaní so susedným okresom Poltár.

„Tam je len jeden zamestnávateľ s počtom zamestnancov nad 100. Tu ich je 15,“ zdôraznil.

Ako ďalej uviedol, v okrese sa stále nachádza v evidencii nezamestnaných takmer 3500 ľudí. „Z nich je 1700 s neukončeným alebo základným vzdelaním. Práve pre nich sú určené sociálne podniky, ktorých tu funguje päť,“ ozrejmil Richter. Doplnil tiež, že stredoškolákov je v evidencii 1550 a 230 je vysokoškolákov.

Výsledky akčného plánu v okrese Lučenec sú podľa ministra práce absolútne pozitívne a keby sa teraz rozhodovalo, či bude zaradený medzi najmenej rozvinuté, bolo by to na hrane. Za výhodu podľa vlastných slov považuje fakt, že nové pracovné miesta vznikli v rámci okresu v rôznych odvetviach.

UPOZORNENIE: TASR ponúka k správe zvukový záznam, videozáznam a foto.

bra tur

V OBRAZOCH: Výjazdové rokovanie vlády v obci Buzitka
12
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM