Správy

Vo Fiľakove môže vzniknúť doplnková ambulantná pohotovostná služba

V meste Fiľakovo môže organizátor, ktorý má povolenie na prevádzkovanie ambulancie pevnej ambulantnej pohotovostnej služby (APS) v Lučenci, zriadiť doplnkovú APS.

Ilustračný obrázok k článku Vo Fiľakove môže vzniknúť doplnková ambulantná pohotovostná služba
Zdroj: TASR

Uvádza to Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR v reakcii na iniciatívu primátora Fiľakova Attilu Agócsa a ďalších 17 starostov z regiónu, ktorí ho požiadali o udelenie výnimky pri určovaní miest pevných APS a o zachovanie pohotovosti v tomto meste.

„Prevádzkovateľ pevnej ambulantnej pohotovosti môže zriadiť aj doplnkový bod. Obdobne môže zriadiť návštevnú službu v rámci pevnej ambulantnej pohotovostnej služby, keď lekár bude navštevovať pacientov v domácom prostredí,“ vysvetľuje MZ vo svojom stanovisku.

Nie vážne stavy

Dodáva tiež, že ambulancia pevnej APS je určená pre pacientov, ktorí pociťujú náhlu zmenu zdravotného stavu, ktorá však bezprostredne neohrozuje ich život.

„Pokiaľ ide o život ohrozujúci stav, k pacientovi je privolaná ambulancia záchrannej zdravotnej služby, ktorá v prípade potreby odvezie pacienta do nemocnice, kde mu zdravotníci poskytnú potrebnú zdravotnú starostlivosť,“ zdôrazňuje rezort zdravotníctva.

Vyšli mestu v ústrety

Ako vo svojom stanovisku ďalej uvádza, všetky zainteresované subjekty mali možnosť pripomienkovať v rámci medzirezortného pripomienkového konania (MPK) vyhlášku, ktorou sa ustanovujú spádové územia a pevné body pre ambulancie pevnej APS.

„MZ SR aj na základe takýchto pripomienok zohľadnilo špecifiká niektorých regiónov a doplnilo zoznam pevných bodov ambulancií pevnej ambulantnej pohotovostnej služby pre dospelých. Mesto Fiľakovo si však k uvedenej vyhláške v rámci MPK neuplatnilo žiadnu pripomienku,“ zakončuje ministerstvo.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM