Eliška Šándorová Správy

Vo Fiľakove sa rozhodli pre Deň tolerancie. Podnetom je nedávna návšteva kotlebovcov

Pred týždňom (7. mája) zavládlo vo Fiľakove mierne napätie. Do mesta na "nepozvanú" a údajne aj oficiálne neohlásenú návštevu prišli predstavitelia strany ĽSNS.

Ilustračný obrázok k článku Vo Fiľakove sa rozhodli pre Deň tolerancie. Podnetom je nedávna návšteva kotlebovcov
Zdroj: Pixabay.com

Primátor mesta Fiľakovo Attila Agócs bol od začiatku proti návšteve predstaviteľov a niektorých kandidátov do eurovolieb strany Mariana Kotlebu ĽSNS.

V deň ich návštevy na svojom profile zdôraznil, že strana od mesta nemala oficiálne povolenie na organizáciu podujatia. Primátor navyše ľudí upozorňoval o demonštrácii, ktorú vo Fiľakove plánujú zorganizovať.

„Kotleba sa cíti byť nad zákonom. Jeho ľudia, bez akýchkoľvek predošlých oficiálnych žiadostí a tak porušujúc zákon o verejnom zhromažďovaní, prišli do nášho mesta vyvolávať napätie. Prosím preto všetkých dobromyseľných ľudí, aby nechodili do blízkosti tohto ilegálneho zhromaždenia. Nedajme priestor prípadnej provokácii! Ukážme, že pre nás je mier dôležitejší. V nasledujúcich dňoch usporiadame vo Fiľakove demonštráciu NA STRANE TOLERANCIE. Podrobnosti upresníme neskôr,“ napísal na sociálnu sieť Attila Agócs.

Deň tolerancie

V súvislosti s touto udalosťou okolo vedenia mesta a návštevou predstaviteľov Ľudovej strany Naše Slovensko, tamojší aktivitsti avizovali akciu, vystihujúcu ich postoj k tejto politickej strane. Ako informuje MY Novohrad, v pondelok 13. mája bude Fiľakovo dejiskom podujatia s názvom Deň tolerancie.

Začne sa o 19.00 hod. pri tamojšom pomníku holokaustu. Od 13.00 do 19.00 hod. bude možné zapáliť sviečku.

„Extrémisti sa pokúsili priniesť nenávisť aj do Fiľakova. Chceli sa do mesta nanútiť aj bez povolenia. V týchto dňoch si zároveň pripomíname koniec II. svetovej vojny, ktorá zanechala jazvu na duši mnohých Slovákov, aj ľudí spoza hraníc. Poučme sa z histórie a nedovoľme, aby sa zverstvá páchané na ľuďoch s odlišnou národnosťou, vierou, politickou či sexuálnou orientáciou opakovali,“ uviedla pre MY Veronika Svetová, štatutárka OZ Čarovné husle, ktoré organizačne zastrešuje spomínaný Deň tolerancie.

Plameň v ľuďoch

Ako ďalej dodala, "Fiľakovo je mesto, v ktorom žijú spolu Slováci, Maďari aj Rómovia a naučili sa rešpektovať spoločné pravidlá, ale aj odlišnosti. Je to mesto tolerancie. Odmietame extrémizmus.“

Symbolickou zapálenou sviečkou chcú poukázať sa slušnosť a porozumenie medzi ľuďmi rôznych národností. Svetová avizuje aj záverečný akt, počas ktorého vystúpia Ildikó Kotlár, zástupkyňa riaditeľa Základnej školy Mocsáryho vo Fiľakove, Juraj Šeliga z iniciatívy Za slušné Slovensko a splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Ábel Ravasz.

Ilustračné foto, pixabay.com

Zdroj: lucenec.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM