Jakub Forgács Správy

Vo Fiľakove vládne čulý ruch. Historické centrum sa dočká nových chodníkov

Nové chodníky pribudnú na viacerých uliciach v Fiľakove. Vydláždené budú čadičovými kockami, ktoré boli pre Fiľakovo v minulosti typické.

Ilustračný obrázok k článku Vo Fiľakove vládne čulý ruch. Historické centrum sa dočká nových chodníkov
9
Galéria

Nové chodníky s niekoľkými druhmi povrchu pribudnú v blízkej budúcnosti na viacerých uliciach mesta Fiľakovo na juhu okresu Lučenec. Stavebné práce, do ktorých samospráva investuje zhruba 126 000 eur, prebiehajú už niekoľko týždňov. Podľa slov primátora Attilu Agócsa by predbežne mali pokračovať aj v budúcom roku.

„Chodníky v historickom centre budú vydláždené čadičovými kockami, ktoré boli pre Fiľakovo v minulosti typické. V širšom centre vzniknú komunikácie pre peších so zámockou dlažbou. V odľahlejších častiach mesta a na sídliskách ostaneme pri typických betónových, prípadne betónovo-asfaltových povrchoch,“ konkretizoval primátor.

Mesto nedávno dokončilo 120 metrov dlhý chodník od Podhradskej ulice až po predajňu mobilného operátora na Hlavnej ulici. V týchto dňoch sa dokončuje približne 310-metrový chodník na Biskupickej ulici a ďalší pribudne na Mlynskej ulici. Plocha pod chodníkom v tejto lokalite patrila pôvodne Banskobystrickému samosprávnemu kraju, od ktorého ju mesto odkúpilo za necelých 4000 eur.

„Pôjde o komplikovanú, vyše 500-metrovú stavbu s opornými múrmi a zábradlím. Na rozdiel od predchádzajúcich chodníkov ho preto nebudú stavať pracovníci Verejnoprospešných služieb mesta, ale vyhlásili sme verejnú súťaž na dodávateľa stavby,“ dodal Agócs s tým, že chodník by mal byť hotový do konca októbra.

Projekt obnovy chodníkov odštartovala vlaňajšia rekonštrukcia Švermovej ulice v podhradí Fiľakovského hradu. Tá patrila medzi staré a zablatené ulice, kde sú podľa primátora koncentrované marginalizované rómske komunity. Mesto v tejto lokalite vystavalo nové obrubníky a vybudovalo pevnú štrkovú plochu. „Nie je to definitívne riešenie, ale kým nemáme natiahnutý vodovod a kanalizáciu, nemôžeme ulicu pokrývať asfaltom. Nemali by sme ani kam odvádzať vodu,“ uzavrel Agócs.

Pozrite si v priloženej fotogalérii aj krásy Fiľakovského hra­du!

Foto: ilustračné

FOTO: Hrad Fiľakovo bol v minulosti sídlom tureckého "okresu"
9
Galéria
Foto: Boris Macko
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM