Kristína Kožiaková Kultúra

Vo vzácnom kalendári z regiónu je toho oveľa viac, akoby ste na prvý pohľad čakali: Kde sa dá vidieť ?

Vo vzácnej publikácii z 18 storočia nájdete okrem potrebných vecí ako sú osobné mená, sviatky, nebeské znamenia, mesačné fázy aj praktické rady o vyháňaní potkanov, chove koní či presádzaní stromov. V priestore na poznámky nájdete aj rukopisné domáce hospodárske záznamy.

Ilustračný obrázok k článku Vo vzácnom kalendári z regiónu je toho oveľa viac, akoby ste na prvý pohľad čakali: Kde sa dá vidieť ?
Zdroj: TASR

Historická tlač s názvom Nowý a Starý Kalendář, Na Rok Krysta Pána 1787, bude predmetom mesiaca január v Gemersko-malohontskom múzeu v Rimavskej Sobote. Ako informovala knihovníčka GMM Iveta Krnáčová, ide o 93-stranovú vreckovú knižku, ktorá je najstarším slovenským kalendárom v knižnici múzea. V roku 1905 ho vtedajšiemu Gemerskému župnému múzeu podaroval Jozef Kolbenheyer.

„Kalendár je napísaný švabachom, teda nemeckým neogotickým písmom v slovakizovanej češtine. Vytlačil ho banskobystrický kníhtlačiar Ján Jozef Tumler. Okrem klasickej čiernej tlačiarenskej farby použil na zvýraznenie určitých častí textu i červenú farbu,“ priblížila knihovníčka.

Knižka o rozmeroch 14,5 × 8,5 cm je viazaná v jednoduchej papierovej obálke bez textu, zdobenej farebnými rastlinnými motívmi. „Za tlačenými údajmi o jednotlivých mesiacoch sa nachádzajú listy na poznámky, kalendár teda plní i funkciu vreckového zápisníka. Nachádzajú sa v ňom rukopisné, pravdepodobne domáce hospodárske záznamy neznámej majiteľky,“ načrtla Krnáčová.

Informácie o jednotlivých dňoch v kalendári obsahujú tiež osobné mená, sviatky, nebeské znamenia, mesačné fázy, ako i čas východu a západu či zatmenia Slnka a Mesiaca.

„Následne obsahuje poučnú časť, kde čitateľ nájde usporiadaný zoznam miest a času konania jarmokov v Uhorsku a v blízkych mestách susedných krajín v roku 1787 a tiež prepočet mincí rôznych mien,“ uviedla knihovníčka. Publikácia obsahuje aj praktické rady, napríklad o vyháňaní potkanov, chove koní, presádzaní stromov a iné poučenia.

Foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM