Správy

Vodná nádrž Ružiná sa napúšťa pomaly: Na koľko % celkového objemu je už naplnená?

Dosiahnutie maximálnej prevádzkovej hladiny bude závisieť od hydrologických podmienok, v priemerných podmienkach to však trvá približne dva roky.

Ilustračný obrázok k článku Vodná nádrž Ružiná sa napúšťa pomaly: Na koľko % celkového objemu je už naplnená?
Zdroj: TASR/Silvia Tannhauserová

Napúšťanie vodnej nádrže Ružiná v Lučeneckom okrese pokračuje, v súčasnosti je naplnená na 11 percent jej celkového objemu. Uviedol to hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP) Marián Bocák.

Ešte si počkáme

Ako dodal, k začiatku tohto týždňa je vodná stavba napustená na úroveň 244,56 metrov nad morom, čo je 2,5 metra nad minimálnou prevádzkovou hladinou, ktorá je 242 metrov nad morom. „Napustenie po maximálnu prevádzkovú hladinu sa predpokladá za 1,5 roka až dva roky. Využívanie vodnej stavby na rekreáciu si nevyžaduje maximálnu prevádzkovú hladinu,“ spresnil hovorca.

Dosiahnutie maximálnej prevádzkovej hladiny bude závisieť od hydrologických podmienok, v priemerných podmienkach to však podľa neho trvá približne dva roky.

Práce v podzemí

Po úplnom vypustení nádrže Ružiná realizovali práce v podzemí. „Pre opravu týchto objektov bolo nevyhnutné úplné vypustenie,“ spomenul Bocák. „Nádrž zostane aj po oprave vo svojej pôvodnej objektovej skladbe, bez zmeny parametrov jednotlivých objektov. Jednotlivé objekty vodného diela budú obnovené, vymenené alebo sanované. Rozsahom je možné práce považovať za generálnu opravu vodnej stavby,“ zhrnul hovorca. V prípade, že by nádrž neopravovali, hrozilo by, že vodná stavba by nebola funkčná a prevádzkyschopná. Náklady na opravy v zmysle zmluvy o diele predstavujú sumu 2,608 milióna eur bez DPH.

Vodnú stavbu Ružiná vybudovali v období rokov 1969 až 1973, do trvalej prevádzky ju uviedli v roku 1974. Cieľom vodnej stavby s rozlohou 170 hektárov a celkovým objemom viac ako 15 miliónov kubických metrov je sploštenie povodňovej vlny a vyrovnávanie nerovnomerných prietokov v Budinskom a Krivánskom potoku. Postavili ju aj na akumuláciu vody na zabezpečenie povrchovej vody pre priemysel a poľnohospodárstvo, či využitie hydroenergetického potenciálu v malej vodnej elektrárni. Vodná nádrž slúži aj na rekreáciu a rybárstvo.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM