ELA Rôzne

Vybrali ste najkrajší erb obce Lučeneckého okresu: Takto dopadlo HLASOVANIE

V našom okrese sú desiatky obcí. Ktorá z nich má však najkrajší erb? Pýtali sme sa našich čitateľov v hlasovaní.

Ilustračný obrázok k článku Vybrali ste najkrajší erb obce Lučeneckého okresu: Takto dopadlo HLASOVANIE
7
Galéria
Zdroj: TASR

Erby majú svoju bohatú históriu a neraz i tajomnú symboliku. Rytieri mali pôvodne erby na svojich štítoch, ktorými sa bránili a až postupom času, čiže koncom 12. storočia, začali označovať šľachtickú hodnosť.

Erby však vznikajú aj v súčasnosti, dnes aj mnohé moderné mestá, ktoré majú jednotlivé mestské časti si dávajú u odborníkov urobiť práve erb.

„V Európe je takáto tradícia od stredoveku. Erb na pečati slúžil ako podpis, najčastejšie sa používa na pečatidle obce, jej vlajke, na insígniách starostu, na budove obecného úradu i v rokovacích miestnostiach orgánov obce,“ uvidela pre náš portál etnologička a historička Katarína Nádaská.

Ten NAJ z okresu Lučenec

V našej čitateľskej výzve ste hlasovali o najkrajší erb obcí Lučeneckého okresu. Jednoznačným víťazom sa stala Halič (34,9 %), druhá skončila obec Biskupice (12,7 %) a tretia Ratka (8,3 %).

Všetky erby sú zapísané v Heraldickom registri SR. Ako je pri víťaznom erbe obce Halič uvedené, „v modrom štíte v zelenej pažiti je strieborný opevnený kaštieľ s červenými strechami.“

Vyobrazenie miestneho opevneného zámku z r. 1612, postaveného na mieste staršej pevnosti, podľa erbového pečatidla z 18. – 19. stor.

Zaujímavý erb má aj obec Biskupice. Ten odzrkadľuje názov dediny. V červenom štíte pod dvoma zlatými hviezdami je skrížená zlatá biskupská berla a zlatý dvojitý kríž na dlhej žrdi, to všetko prekryté zlatou, striebrom lemovanou mitrou a zdola plytko ovenčené dvoma zlatými bezostými, dolu prekríženými klasmi.

V striebornom štíte čierny obrátený koč s červenými kolesami, v horných rohoch štítu sprevádzaný červenými strapcami hrozna na zelených listnatých stopkách. Takto vyzerá erb Ratky. Podľa heraldického registra erb z roku 2005 pripomína miestnu výrobu kočov a zároveň vinohradnícke tradície. Zobrazenia erbov nájdete v našej galérii.

Ak sa chcete dozvedieť o erboch a jeho symboloch viac, pozrite si krátky rozhovor s Katarínou Nádaskou.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM