Jakub Forgács Samospráva

Vybudovanie R2-ky aj obchvat mesta. Čo očakáva Lučenec od výjazdu vlády?

Do nášho meste už onedlho zavítajú najvyšší predstavitelia krajiny. Primátorka Pivková a viceprimátor Baculík prezradili, čo by najviac uvítali v regióne!

Ilustračný obrázok k článku Vybudovanie R2-ky aj obchvat mesta. Čo očakáva Lučenec od výjazdu vlády?
Zdroj: TASR

Rozvoj dopravnej infraštruktúry a podpora vzniku nových pracovných miest, to sú hlavné očakávania predstaviteľov samosprávy Lučenca v súvislosti so štvrtkovým výjazdovým rokovaním vlády SR v meste. Rokovanie bude venované akčnému plánu rozvoja okresu, ktorý vychádza zo zákona o podpore najmenej rozvinutých regiónov Slovenska, schválenom v závere minulého roka.

Podľa primátorky Lučenca Alexandry Pivkovej sú pre okres v oblasti infraštruktúry najdôležitejšie dve investície. „Ide o vybudovanie rýchlostnej cesty R2 v úseku od Kriváňa po Lovinobaňu, respektíve Tomášovce. Druhou potrebnou investíciou je vybudovanie cesty I/75 – preložka, teda obchvatu Lučenca, ktorým je nutné riešiť odbremenenie nákladnej aj osobnej dopravy z centra mesta,“ uviedla. Dodala, že by uvítala tiež podporu rozvoja zamestnanosti v miestnom priemyselnom parku a podporu podnikateľského prostredia v meste i regióne.

Aj podľa viceprimátora Pavla Baculíka je pre región podstatná výstavba cesty R2 a obchvatu Lučenca. „Považujem tiež za dôležité pospájať cyklistickými cestami všetky skvosty a turistické atrakcie, ktoré máme v našom regióne. Je to napríklad Haličský zámok, synagóga, mestský park, akvapark Novolandia či priehrada Ľadovo,“ vymenoval.

Nevyhnutná je podľa neho tiež výstavba krytej plavárne, ktorá v súčasnosti tomuto okresnému mestu chýba. „Je to síce investícia, ktorá sa nevracia, ale je dôležitá pre občanov mesta i okresu. Boli by sme veľmi radi, keby nám v tomto vláda pomohla,“ dodal Baculík.

Dôvodom zaradenia okresu Lučenec medzi najmenej rozvinuté okresy je podľa návrhu akčného plánu dlhodobo evidovaná vysoká miera nezamestnanosti. „Jej priemerná výška počas obdobia rokov 2013 – 2016 sa pohybovala medzi 21,6 a 17,5 %, kým za rovnaké obdobie sa priemerná miera nezamestnanosti na Slovensku pohybovala medzi 14,7 a 10,1 %,“ uvádza sa v pláne s tým, že v okrese sa v dostatočnom rozsahu neprejavil hospodársky rast a znižovanie nezamestnanosti na Slovensku.

Čítajte tiež:

Hlavný cieľ plánu vlády v okrese Lučenec: Podpora vzniku stoviek pracovných miest!

Vieme, kedy prídu Fico a spol. do Lučenca. PROGRAM výjazdového rokovania vlády

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM