Katarína Oravská Správy

Vyššie územné celky čaká reorganizácia: Fico sa bude pýtať, čo s nimi

Podľa premiéra Roberta Fica sa slovenská verejnosť nedokázala zžiť s modelom vyšších územných celkov (VÚC). Preto treba začať diskusiu o jeho fungovaní.

Ilustračný obrázok k článku Vyššie územné celky čaká reorganizácia: Fico sa bude pýtať, čo s nimi
Zdroj: TASR

Inšpirovať sa môžeme našimi susedmi z Česka

Jednofarebná vláda v súčasnosti spúšťa reorganizáciu štátnej správy v regiónoch a reformu verejnej správy. V tejto súvislosti spomenul predseda vlády aj možnosť zmien v organizácii VÚC. „Musíme rešpektovať, že sú vyhlásené voľby do VÚC, ale hneď ako budú zvolení poslanci a predsedovia vyšších územných celkov, musíme otvoriť verejnú diskusiu o tom, čo urobíme s VÚC. Minimálny plán by mal byť tri vyššie územné celky, pretože to je pravdepodobne cesta, ktorá bude akceptovaná aj verejnosťou. Rovnako budeme musieť hovoriť aj o tom, že musí mať štát zastúpenie v týchto orgánoch. Možno by to mohol byť model, ktorý je dnes typický pre Českú republiku,“ skonštatoval Fico.

Zmeny sa udejú až po voľbách do VÚC

Podľa slov premiéra Fica v súčasnosti už nie je vhodný čas na diskusiu, pretože by nebolo dobré znervózňovať verejnosť úvahami o reorganizácii VÚC krátko pred voľbami do ich orgánov. Malo by však k nej dôjsť hneď po voľbách do samosprávnych krajov. „Je mi ľúto, že sme nevyužili rok, ktorý je za nami. Keby sme o tom začali hovoriť možno už v marci alebo v apríli minulého roku, dnes už mohli mať VÚC inú štruktúru,“ dodal.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM