Jakub Forgács Správy

Výstrahy 2. stupňa platia v takmer celom Banskobystrickom kraji: Pozor, hrozia nielen horúčavy!

V najbližších hodinách nás potrápia poriadne vysoké teploty. Pridá sa k nim však aj ďalší jav, pred ktorým varujú meteorológovia.

Ilustračný obrázok k článku Výstrahy 2. stupňa platia v takmer celom Banskobystrickom kraji: Pozor, hrozia nielen horúčavy!
Zdroj: TASR

Vo väčšine okresov Banskobystrického kraja platia vo štvrtok od 15.00 do 18.00 hod. výstrahy 2. stupňa pred vysokými teplotami. Na svojej webovej stránke o tom informuje Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

V celom kraji

Týka sa to okresov Banská Štiavnica, Detva, Krupina, Lučenec, Poltár, Revúca, Rimavská Sobota, Veľký Krtíš, Zvolen, Žarnovica a Žiar nad Hronom.

Meteorológovia očakávajú dosahovanie maximálnej teploty vzduchu 35 – 37 °C. „Vysoká teplota predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov. Uvedená teplota vzduchu je v danej ročnej dobe a oblasti zriedkavá a pravdepodobnosť poškodenia zdravia nadmerným zaťažením organizmu u niektorých osôb je vysoká,“ uvádza SHMÚ.

Vysoké teploty hrozia aj v okresoch Banská Bystrica, kde sa „ojedinele očakáva dosahovanie maximálnej teploty vzduchu 33 – 34 °C“. V týchto okresoch je v čase od 15.00 do 18.00 hod. vydaná výstraha prvého stupňa pred vysokými teplotami.

Ďalšie aktuálne správy

Hrozia aj búrky

V piatok meteorológovia varujú všetky okresy Banskobystrického kraja aj pred búrkami. Výstrahy 1. stupňa sú vydané od 10.00 do 22.00 hod.

Podľa SHMÚ je v okresoch pravdepodobnosť búrok s krúpami, ktoré predstavujú potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. „S búrkami môžu byť spojené krátkodobé ale intenzívne lejaky, pri ktorých môžu úhrny dosiahnuť 20 – 40 mm a nárazy vetra rýchlosť 18 – 23 m/s (65 – 85 km/h),“ píšu meteorológovia.

„Intenzita sprievodných javov je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu. Pri spomínaných búrkach je možný prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov (stekanie vody zo svahov, bahnotok, zatápanie pivníc, podchodov, podjazdov),“ dodáva SHMÚ.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Aktuality z Banskobystrického kraja

Búrky
5
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM