Jakub Forgács Správy

VÝSTRAHY platia v celom Banskobystrickom kraji: KEDY hrozia búrky s prudkými lejakmi?

Meteorológovia vydali výstrahy nielen pred búrkami, ale aj pred vysokými teplotami. Netýkajú sa však všetkých okresov.

Ilustračný obrázok k článku VÝSTRAHY platia v celom Banskobystrickom kraji: KEDY hrozia búrky s prudkými lejakmi?
Zdroj: TASR/Miroslava Siváková

Vo všetkých okresoch Banskobystrického kraja je zvýšená pravdepodobnosť výskytu búrok spojených s prudkým lejakom s intenzitou 20 – 30 mm / 30 min, s nárazmi vetra 18 – 23 m/s (65 – 85 km/h) a s krúpami. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informuje na svojej webovej stránke.

Výstraha 1. stupňa pred búrkami platí v celom kraji v utorok do 18.00 hod.

Čo všetko hrozí?

Intenzita sprievodných javov je podľa slov meteorológov v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu. Pri búrkach môžu byť obmedzené ľudské aktivity a ohrozené zdravie.

„Intenzívny dážď môže vyvolať prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov (stekanie vody zo svahov, bahnotok, zatopenie pivníc, podchodov, podjazdov a pod.). Vietor môže spôsobiť škody menšieho rozsahu na porastoch a objektoch (lámanie konárov stromov, pád slabších stromov, menšie škody na strechách budov a pod.). Poletujúce trosky a nezabezpečené predmety predstavujú riziko pre ľudské zdravie,“ uvádza SHMÚ.

Ako upozornili meteorológovia, krúpy môžu poškodiť vegetáciu. „Súvislá vrstva krúp na komunikácii môže prechodne obmedziť cestnú premávku,“ dodali.

Búrky však nie sú jediným, pred čím varujú meteorológovia. Viac o ďalších výstrahách v kraji sa dočítate na nasledujúcej strane.

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM