Správy

Význačných ľudí, ktorých život bol spätý s Lučencom a sú pochovaní

Ilustračný obrázok k článku Význačných ľudí, ktorých život bol spätý s Lučencom a sú
pochovaní
11
Galéria
Foto: Denis Makovini

Význačných ľudí, ktorých život bol spätý s Lučencom a sú pochovaní na miestnom cintoríne, približuje novootvorená Sieň významných osobností, ktorú zriadili v zrekonštruovanom objekte bývalej márnice. Podľa slov hovorkyne Lučenca Michaely Hrnčiarovej ju mesto vytvorilo v spolupráci s pracovnou skupinou odborníkov a dizajnérmi s cieľom aktívnej prezentácie a rozvoja pamiatkového fondu mesta. Slúžiť bude aj na kultúrno–spoločenské účely a pre cestovný ruch.

„Expozícia odkazuje na najvýznamnejšie osobnosti, ktoré v meste Lučenec pôsobili. Návštevníci sa môžu oboznámiť aj s historickými prameňmi o dejinách samotného miesta, teda bývalého domu smútku, respektíve márnice. Zbierkový fond Siene významných osobností bude neustále doplňovaný o nové exponáty a o mená ďalších významných osobností,“ informovala Hrnčiarová.

Dodala, že celková rekonštrukcia budovy a zabezpečenie interiérového vybavenia expozície bolo financované z rozpočtu mesta Lučenec a z dobrovoľných verejných zbierok. „Pre záujemcov je Sieň významných osobností sprístupnená počas pracovných dní na základe objednávky v Mestskom informačnom centre a každú párnu sobotu v čase od 14:00 do 16:00," uviedla.

Pozrite si v priloženej fotogalérii aj zábery pýchy Lučenca, synagógy!

Foto: ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM