ELA Správy

Z Lučenca chceme urobiť mesto, ktoré je priateľské deťom, hovoria mladí aktivisti, FOTO

Občianske združenie YOUNG FOLKC LC, v spolupráci s Mestom Lučenec, pod gesciou Nadácie pre deti Slovenska realizujú prvé komplexné mapovanie potrieb lučeneckých detí.

Ilustračný obrázok k článku Z Lučenca chceme urobiť mesto, ktoré je priateľské deťom, hovoria mladí aktivisti, FOTO
3
Galéria
Zdroj: OZ YOUNG FOLKS Lučenec

Mesto Lučenec sa spolu so Zvolenom a Novými Zámkami zapojil do projektu, ktorého výsledky prispejú k zlepšeniu života, osobnostného rozvoja a uplatnenia detí a mladých v našom meste.

Cieľom mapovania je zistiť súčasné požiadavky, podnety a návrhy priamo od tých, ktorých sa to bezprostredne dotýka – detí, mladých ľudí, rodičov a pracovníkov s deťmi a mladými.

Priateľský Lučenec

„Naším cieľom je urobiť z Lučenca mesto, ktoré je priateľské deťom a mladým. V takomto meste sú deti a mladí ľudia rovnocennými a rešpektovanými partnermi dospelých. V komunitách priateľských deťom sa dospelí zaujímajú, aké majú deti a mladí ľudia potreby a názory. Sú v nich rešpektované práva detí, majú vytvorené bezpečné fyzické ale najmä psychické prostredie. V komunitách priateľských deťom dospelí deti a mladých ľudí nielen vypočujú, ale spoločne s nimi hľadajú riešenia, ako by sa ich predstavy, ak sú v daných podmienkach realizovateľné, mohli uskutočniť. Preto sme sa do tohto projektu spolu so samosprávou zapojili,“ uvádza Ivan Siláči, koordinátor projektu v meste Lučenec.

Počas jarných mesiacov prebiehala kvalitatívna časť prieskumu formou tzv. focusových skupín. Zástupcovia OZ YOUNG FOLKS zbierali dáta priamo od detí, študentov, učiteľov či členov rôznych záujmových organizácií v Lučenci, ktoré pracujú s deťmi, mladými, prípadne sa venujú ich osobnostnému a kariérnemu rozvoju.

V súčasnosti prebieha mapovanie prostredníctvom krátkeho dotazníka, do ktorého sa môže zapojiť ktokoľvek.

„Každý jeden názor je pre nás mimoriadne dôležitý, prostredníctvom dotazníka si môžeme potvrdiť, resp. vyvrátiť rôzne tvrdenia a názory, s ktorými sme sa stretávali počas focusových skupín. Je dôležité, aby sa do mapovania zapojilo čo možno najviac obyvateľov a návštevníkov nášho mesta,“ uzatvára Siláči.

V galérii si môžete pozrieť proces realizácie projektu „Malinovského mali-nový dvor“, ktorý vznikol v spolupráci OZ s obyvateľmi Štvrte M. Malinovského.

Projekt "Malinovského mali-nový dvor" v Lučenci
3
Galéria
Zdroj: OZ YOUNG FOLKS Lučenec
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM